Afbeelding

Rooise weidevogels doen het beter dan landelijk

Algemeen

Sint-Oedenrode - Door het minder goede weer van zaterdagochtend lieten veel mensen de kans om weidevogels te zien afgelopen zaterdag schieten. Toch was er eigenlijk geen enkele reden om thuis te blijven. Want er waren op de Schijndelse Heide veel verschillende vogels te spotten. De mensen die de gure wind trotseerden, kregen dan ook de kans om veel verschillende vogels te zien.

Vorige week woensdag hield IVN-Rooi al een lezing over weidevogels. Aansluitend aan die lezing was er afgelopen zaterdag de kans voor belangstellenden om de weidevogels in de vrije natuur te bewonderen. De leden van de weidevogelgroep hadden daarvoor op de Schijndelse Heide diverse telescopen opgesteld. Daarmee kon iedereen bijna letterlijk in de 'huiskamer' van de kievit, de scholekster of één van de talloze andere vogelsoorten, die op de Schijndelse Heide wonen, kijken.
Het gebied tussen Schijndel en Sint-Oedenrode is alweer bijna twintig jaar geleden aangewezen als weidevogelbeschermingsgebied. Dat betekent dat de begroeiing in het gebied vogelvriendelijk is. Maar ook houden de boeren rekening met de vogels die in het gebied nestelen. Zij worden daarbij geholpen door tientallen vrijwilligers van de weidevogelgroep NB29 van het IVN. Die vrijwilligers markeren elk jaar de nesten van de weidevogels. Met die markering worden de boeren bij het bewerken van hun grond tijdig gewaarschuwd voor een broedend vogelpaartje.
Ondanks dat de Schijndelse Heide al bijna twintig jaar als beschermingsgebied is aangewezen, is het aantal vogels sinds de jaren '90 van de vorige eeuw toch nog met zo'n 40 tot 50% afgenomen. Maar er is ook goed nieuws, want het werk van de vogelbescherming begint vruchten af te werpen. "Het aantal broedende vogels in het gebied is de laatste vijf jaar constant gebleven. Vorig jaar steeg het aantal paartjes dat de Schijndelse Heide uitkoos als plaats om een gezinnetje te stichten weer. Daarmee is de het gebied tussen Schijndel en Sint-Oedenrode een positieve uitzondering op het landelijke beeld, want over heel Nederland gemeten neemt het aantal weidevogels nog steeds in af", vertellen de coördinatoren Piet Delisse en Wil Foolen van de Rooise weidevogelbescherming.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding