Rooienaren op kandidatenlijst Waterschapverkiezingen

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - De Dommel stroomt door Rooi en dat maakt veel inwoners betrokken bij water. Zo ook deze mensen. Zij zijn zelfs zo betrokken dat ze van waarde willen zijn voor Waterschap de Dommel. Op 18 maart staan ze op de verkiezingslijst. We maakten een foto van de mensen en stelden de volgende vragen: 1. Wat is uw deskundigheid op het gebied van waterschapsbestuur en wat is uw inbreng? 2. Wat wilt u gaan verbeteren?

Naam: Manon van den Boogaard
Leeftijd: 46
Partij: Water Natuurlijk De Dommel (lijst 1, nr. 13)
1: "Ik ben opgeleid als hydrologisch ingenieur en werkte 10 jaar bij diverse waterschappen als (beleids-)medewerker integraal waterbeheer. Ik ben niet meer werkzaam in de waterwereld maar wil kennis, ervaring en vaardigheden graag in zetten voor ons mooie dorp gelegen in het waardevolle Dommellandschap."
2: "Samen met mijn zoon ervaar ik al spelend, kanoënd of wandelend hoe leuk en uitdagend water is. Mede door de rioolwaterzuiveringen is de waterkwaliteit sterk verbeterd maar het zou mooi zijn als we ooit met een vertrouwd hart in de Dommel kunnen zwemmen."

Naam: Marlies van der Zanden-van Rooij
Leeftijd: 43 jaar
Partij: CDA (lijst 2, nr. 6)
1: "Met mijn man heb ik een melkveebedrijf in Olland. Ik ben bestuurslid van Z(uidelijke)L(and- en)T(uinbouw)O(rganisatie) afd. Dommelland waarvan twee jaar portefeuillehouder water en bestuurslid van St. Roois Landschap. Ik zat in de klankbordgroep voor het verkiezingsprogramma van het CDA voor de Waterschappen. Dit programma is zo goed, dat ik me verkiesbaar wil stellen.
2: "Goed beheer een gebruik van water, wateroverlast voorkomen, spaarzaam omgaan met belastinggeld, ruimte voor initiatieven van burgers en ondernemers en minder regels en meer samenleving."

Naam: Martha School
Partij: PvdA (nr. 15 op de lijst)
"Ik hoor nog wel eens de vraag 'waarom zou ik stemmen voor het waterschap? Het waterschap moet toch gewoon doen waar het voor is opgericht?' Dat is waar: het waterschap moet zorgen voor voldoende, schoon en "veilig" water. En daar is niet alles mee gezegd. Het werk van het waterschap vereist wel degelijk dat maatschappelijk relevante keuzes moeten worden gemaakt."

Naam: Hub Smolders
Leeftijd: 66 jaar
Partij: Werken aan Water (Lijst 4, nr. 8)
1: "Werken aan Water" is een partij met een breed verkiezingsprogramma met mensen op haar kandidatenlijst. Ik vertegenwoordig het sociaal-maatschappelijke deel. Omdat ik altijd werkzaam ben geweest in de landbouw heb ik daar ook met waterbeheer leren om gegaan. Mijn inbreng is proberen beleid te maken gebaseerd op feiten, niet op emoties. Respect voor elkaars belangen loopt als een rode draad door ons verkiezingsprogramma."
2: "Wij hebben een breed programma waar zowel bedrijven als burgers ruimschoots aan bod komen. In het artikel in de verkiezingskrant is hierover een duidelijke tekst opgenomen."

Naam: Henk Wiersma
Leeftijd: 51 jaar
Partij: Algemene Waterschaps Partij (lijst 6, nr. 7)
1: "Ik ben jarenlang bestuurder geweest bij de ZLTO met water in mijn portefeuille. Ik weet wat het inhoud, keuze maken tussen natte voeten enerzijds en droge voeten anderzijds. Mijn inbreng zal zijn om voor het Rooise de zaken zo goed mogelijk te behartigen voor alle burgers hier.
2: "Mijn verbeterpunt zal zijn om zo weinig mogelijk politieke invloeden te laten gelden op waterschapsgebied. Wij als burger moeten dit bepalen want wij moeten het ook betalen."

Naam: Pleun Hulsen
Leeftijd: 32 jaar
Partij: Werken aan Water (Lijst 4, nr. 14)
1: "Graag zou ik mijn bijdrage willen leveren om mijn kennis wat betreft recreatie te willen delen. Ook is er het belang van natuurbescherming, want zonder natuur geen recreatie. Graag zou ik meedenken in het proces om een visie te ontwikkelen voor de lange termijn, met oog voor natuur en natuurherstel.
2: "Optimaal waterbeheer voor natuur, stad en platteland, Recreatie waar het kan, en natuur beschermen waar het moet en Afvalwater, zuiveren volgens de best mogelijke techniek.

naam: René Dekkers
leeftijd : 56
Partij: VVD (lijst 5, nr. 3)
1: "Acht jaar gemeenteraadslid en daarna acht jaar wethouderschap brengt veel bestuurlijke ervaring met zich mee. Als wethouder had ik veel raakvlakken met de taken van het waterschap. Water, riolering en het Rooise Waterplan behoorden tot mijn portefeuille. Ik ben als bestuurder een verbinder, betrek graag mensen en organisaties bij zaken, en ga voor soberheid!"
2: "Het zou goed zijn als het Waterschap zich zou beperken tot haar kerntaken, dat levert de inwoners belastingvoordeel op. Daarnaast dient het Waterschap beter zichtbaar te zijn, en moet het meer aandacht besteden aan het voorkomen van water overlast in straten en kelders."

Naam: Fred van Rooij
Leeftijd: 50
Partij: CDA (lijst 2, nr.14)
1: "10 jaar lid van Algemeen Bestuur van Waterschap waarvan 5 jaar fractievoorzitter van CDA, 10 jaar lid van Rekenkamercommissie en commissie algemene bestuur en beleidszaken. Tevens lid van de herbenoemingscommissie van de Watergraaf."
2: "Naast het bestaande goede werk wat het waterschap doet, is het belangrijk dat we dit tegen maatschappelijk betaalbare kosten doen. De verbeterslag die we met zijn alle kunnen maken, is dat we belanghebbenden nog meer tijdig betrekken bij het beheer van water. Niet opereren vanuit regels en de houding 'omdat iets nou eenmaal zo is'."