Afbeelding

Leerlingen Odaschool adopteren oorlogsgraven

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Leerlingen van de Odaschool ontvingen woensdagochtend in de raadzaal een adoptiecertificaat uit handen van burgemeester Maas. Daarmee werd het officieel dat de scholieren vier oorlogsgraven adopteren die in Rooi liggen. Het gebeurde onder de ogen van de Oorlogsgravenstichting (OGS) en de consuls die namens de stichting de belangen behartigen. Zij waren bijeengekomen voor de jaarlijkse regionale consulbijeenkomst.

Uiteraard was ook Louis Kleijne van de partij. Hij is consul in de gemeente Sint-Oedenrode en bezoekt al jaren de plaatselijke basisscholen om de verhalen te vertellen die achter de Rooise oorlogsgraven schuil gaan. Mede dankzij hem publiceerde DeMooiRooiKrant afgelopen jaar alle verhalen van de gesneuvelde geallieerden die in Sint-Oedenrode begraven liggen (terug te vinden in het archief van www.demooirooikrant.ml). Dat past precies binnen het nieuwe beleid van de organisatie. De voorzitter lichtte toe dat ze meer aandacht gaan besteden aan het vertellen van de verhalen aan de nieuwe generatie. Om dat kracht bij te zetten, werd een video vertoond met het verhaal van een Nederlandse militair die in 2004 in Irak sneuvelde.
Door verhalen als deze te horen en door het bezoeken van graven, zullen scholieren vlugger en duidelijker ervaren dat voor onze vrijheid veel mensen gestorven zijn. Wat de adoptie van de Britse graven in Sint-Oedenrode precies in gaat houden voor groep 8 van de Odaschool, is nog niet duidelijk. Daar moet nog invulling aan worden gegeven. De Odaschool is willekeurig gekozen. Binnenkort gaat consul Kleijne ook alle overige basisscholen benaderen en ook hen op de hoogte brengen van het aanbod van de OGS om enkele oorlogsgraven te adopteren.