Vernielingen door vuurwerk.

Roois nieuws

De laatste maand van het jaar breekt alweer aan. Nog maar een paar dagen en dan hopen we het jaar 2014 op een mooie manier uit te luiden en 2015 op een voorspoedige manier te beginnen. Officieel mag er nog geen vuurwerk verkocht worden, maar toch is hier en daar ’s nachts al een knal te horen. Afgelopen jaren heeft de gemeente maar liefst € 5.500,= materiaalschade gehad door vuurwerk. Om dit nu te voorkomen, vragen we iedereen dringend om elkaar hierop aan te spreken.

l

Verkeersborden, publicatieborden, prullenbakken, brievenbussen en straatkolken: het zijn voorbeelden van zaken die vorig jaar in de maand december vernield zijn door vuurwerk. Het betekende ook extra veel werk voor de medewerkers van de buitendienst. Zij waren in het totaal 104 uur bezig met het herstellen van de schade. Tijd die ze normaal anders hadden kunnen besteden, zoals het opknappen van de bestrating of het verbeteren van een speeltuintje. Het koste de gemeente – u en alle inwoners van Sint-Oedenrode dus – een totaalbedrag van €11.000,-. Dit is iets minder dan € 0,61 per inwoner.

Spreek elkaar aan

We gaan ervan uit dat u zich realiseert dat vuurwerkvernielingen ook uw portemonnee raken en dat het ten koste gaat van de leefbaarheid in uw gemeente. Hebt u vrienden, kennissen, kinderen, broers of zussen van wie u weet dat ze al vuurwerk afsteken? Spreek hen dan daar op aan. Niet alleen voor u zelf, maar ook voor hen. Vanaf 1 december voeren de politie en het bureau halt een lik-op-stuk beleid. Hierbij krijgen jongeren, afhankelijk van leeftijd en ernst van de overtreding bij Halt een leerprogramma en/of werkstraf opgelegd. De gemeente doet altijd aangifte van vernielingen. Wanneer de dader bekend is, wordt de schade op deze persoon verhaald.

Meer informatie

Om het afsteken van vuurwerk of illegale opslag te melden, kunt contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000. Op www.meldmisdaadanoniem.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31-12-2014 van 18.00 u tot de nacht daarop volgend (1-1-2015) 2.00 uur.