Afbeelding

Einde aan een Mazda tijdperk in Nijnsel

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Nijnsel? Oh, dat is daar bij die Mazda-garage! Samen met ‘de tunnel’ is de garage van Jan en Anne-Marie Voets al jaren het meest bekende punt van Nijnsel. Daar gaat min of meer een einde aan komen, want Jan en zijn vrouw stoppen per 1 januari met de zaak.

Dat kwam voor veel mensen als een verrassing. Vooral omdat het koppel nog jong is. Jan en Anne-Marie wisten al langer dat er iets ging gebeuren. “In juni 2013 was ik bij een kwartaalmeeting van Mazda. Daar werd verteld dat ze een blauwdruk van Nederland gemaakt hadden. De boodschap was duidelijk. Er moest gereorganiseerd worden, omdat het slecht gaat met de autobranche. De Mazda-top wil alleen nog dealers op strategische punten. Dat zijn dan vaak toch de steden. Hoewel onze cijfers goed zijn en we altijd onze doelstellingen hebben gehaald, hebben we de pech dat we tussen Eindhoven en Den Bosch liggen. Daarom heeft Mazda besloten om in Nijnsel niet verder te gaan als verkooppunt”, legt Jan duidelijk uit. Het wordt het einde van een tijdperk. Vader Gerard werd in 1970 Mazda-dealer en Jan nam de zaak in 1991 over van vader.

Met gemengde gevoelens ondergaat Jan deze metamorfose. Aan de ene kant treurt hij over het feit dat er een einde komt aan zijn levenswerk. Toch is hij blij dat hij kán stoppen. Jan: “Gelukkig zijn we in de mogelijkheid dat we kunnen stoppen en verder kunnen kijken om te beslissen wat we gaan doen. Er zijn genoeg collega Mazda-dealers die dat financieel niet voor elkaar krijgen. Als wij nog langer door zouden gaan, zou de kans groot zijn dat wij daar ook mee te maken krijgen. Eigenlijk komt dit dus op een goed moment.” De grootste zorg voor Jan en Anne-Marie was om het personeel elders onder te brengen, zodat ze een baan blijven behouden. Dit is nagenoeg gelukt.
Wat nu? De laatste auto’s vertrekken uit de showroom. De oude pareltjes blijven over. “Die willen we nog niet weg doen”, zegt de Nijnselnaar. Alle klanten zijn inmiddels ingelicht. Velen komen er al tientallen jaren en hebben een hele goede band met Jan, Anne-Marie en het personeel opgebouwd. Dit is te merken aan de vele kaartjes, emails,
bezoekjes, leuke attenties en dergelijke die ze de laatste weken ontvangen hebben. Hartverwarmend. Dit doet ze erg goed. Jan zegt het contact met hen het meest te gaan missen. Met zijn zoon gaat hij de website www.mazdaclassicparts.com bijhouden. Naast wat we ook in de toekomst gaan doen, willen we meer tijd vrij maken om samen te gaan fietsen. “Ik heb namelijk voor het eerst in m´n leven een fietsendrager aangeschaft.”