Afbeelding

Opzet tweede Rooise Kwis nauwelijks anders

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Nog een paar dagen en dan gaat de tweede editie van de Rooise Kwis van start. Net als een jaar geleden, is op de zaterdagavond na Kerstmis bijna iedereen in Sint-Oedenrode wel op de één of andere manier betrokken bij dit evenement. Is het niet als deelnemer, dan zeker wel indirect als hulplijn voor één van de 151 deelnemende teams.

De eerste Rooise Kwis werd gewonnen door het team 'Rooische Zwets'. Het tastbare bewijs daarvan is de blauwe bakfiets van Dichterbij, die bijna dagelijks in Sint-Oedenrode is te zien. Rooische Zwets schonk het door hen gewonnen geldbedrag van 750 euro aan de 'Stichting Dichterbij'. Die gebruikte dat bedrag op haar beurt weer voor de aanschaf van een bakfiets. Of de meiden van Rooische Zwets het kunstje van vorig jaar zullen herhalen is nog maar de vraag. Zelf zijn de dames er nog niet zeker van dat ze weer zullen winnen. Niet dat ze een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, “maar iedereen weet nu wel zo'n beetje hoe het spelletje werkt en past de tactiek daarop aan”, zo zeggen de dames.

Zeker weer een geheime expeditie
Robert Barclay, de organisator van de quiz, bevestigt het vermoeden van de dames. “De opzet van de Rooise Kwis is in grote lijnen hetzelfde als een jaar geleden. Net als in de eerste uitgave is er ook dit jaar weer een geheime expeditie. Vorig jaar werd op een bepaalde tijd van elk team een afgevaardigde in het gemeentehuis verwacht. Daar voelde onze burgervader de deelnemers aan de tand over het Rooise nieuws van 2013”. Op de vraag of we dit jaar weer een soortgelijke 'geheime expeditie' mogen verwachten, zwijgt Barclay in alle talen. Zijn gezichtsuitdrukking doet vermoeden dat de expeditie van dit jaar wat anders in zal houden, maar of dat ook echt zo is?

Categorieën
Door de organisatie waren al diverse categorieën bekend gemaakt, we mogen nu ook de laatste categorieën prijsgeven, dat zijn: “Welluk”, “Meierijstad”, “Sport & spel” en de “Geheime expeditie”.
“Un end keuren”, “Mooi Rooi “Hedde ’t al geheurd”, “Tét zat”, “Van veul een bietje”, “Bij ons in ‘t durp” , “Kunde” en “Tis nie mir wa ut gewist is” waren al eerder bekend gemaakt. Hiermee zijn dus alle categorieën bekend en kunnen de teams zich hierop gaan voorbereiden.

After party
Als de positieve reacties een jaar geleden al niet aangaven dat de Rooise Kwis een groot succes was, dan zijn het de vele inschrijvingen van dit jaar dat wel. Er zijn dit jaar 151 inschrijvingen, een stuk meer dan een jaar geleden, toen namen er 89 teams aan de quiz deel. “Eigenlijk hebben we weinig aan het concept veranderd” zegt Robert Barclay. “Wat wel nieuw is, is dat we na het inleveren van de quizboekjes op zaterdagavond om elf uur nog een kleine naborrel houden in 'de Beurs' met live-muziek van Duo Ryder. Tijdens de naborrel zullen we ook alvast wat prijsgeven over de resultaten van de geheime expeditie. Veel mensen gaven aan het met elkaar napraten vorig jaar te hebben gemist”.

Niet grondig voorbereiden
Ondanks dat de dames van Rooische Zwets ook dit jaar weer graag hoge ogen gooien zijn ze best wel bereid om een paar tips te geven. “We hebben ons vorig jaar zeker niet grondig voorbereid. Maar we hadden wel alle boeken die we over Sint-Oedenrode konden vinden in huis gehaald. Verder is het belangrijk dat je de vragen per categorie over de mensen van je team verdeelt. Iedereen heeft een eigen specialiteit en maak daar vooral gebruik van”, zo vertellen de dames.

Daarna is het voor 'Rooische Zwets' tijd om afscheid te nemen van de wisseltrofee. De dames ontvingen deze klomp een jaar geleden. “Het is maar voor een maand, want die winnen we zeker weer”, klinkt het overtuigd. Rooische Zwets of zelfkennis? Over een maand, op 10 januari 2015 zullen we het weten, dan is namelijk de bekendmaking van de uitslag in 'de Beurs'.