de Politiek Dichterbij: Coby van der Pas

Roois nieuws
In de rubriek “Politiek Dichterbij” geeft DeMooiRooiKrant maandelijks een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze week: Coby van der Pas, raadslid en fractievoorzitter CDA-Rooi.

Door:Henk Quinten.

Geb.datum: 14-02-1958
Geb. plaats: Schijndel (maar opgegroeid in Heeswijk-Dinther)
Gehuwd met Henk
3 kinderen: Jorick, Nienke en Koen
Opleiding:Gymnasium, HBO Logopedie/Akoepedie, daarna Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Tilburg. En later Post HBO-opleiding Trainer, Coach en Presentatiecoach
Beroep:Zelfstandig coach en trainer (bedrijfsnaam BeYourTalent)
Hobby’s: veel (komen we later op terug)

Eerst nog even terug naar jouw beroep.
“Als coach en trainer help ik mensen met werk-gerelateerde vragen, zodat ze beter en met meer plezier functioneren in werk. Belangrijk hierbij is dat iemand zich bewust wordt van zijn unieke talenten. En vervolgens hoe je deze talenten kunt inzetten in werk en deze talenten ontwikkelt.”

Is dit beroep goed te combineren met het raadlidmaatschap/ fractievoorzitter?
“Er gaat veel tijd zitten in het raadswerk. Als fractievoorzitter komt daar nog wat extra’s bij. Veel overleg, leeswerk en vooral goed op de hoogte zijn wat er speelt bij inwoners, dus goed luisteren. Omdat ik een zelfstandig beroep heb kan ik met mijn tijd schuiven. Ik heb daarin wel een keuze moeten maken. Omdat ik het raadswerk heel leuk vind gaat daar op dit moment veel van mijn tijd naar toe.”

En dan moet er ook nog tijd vrij gemaakt worden voor allerlei hobby’s ?
“Klopt. Ik ben voorzitter van het Vrouwennetwerk Sint Oedenrode. Dit is een groep enthousiaste en maatschappelijk betrokken vrouwen (ongeveer 60 leden).
En tot ik in de gemeenteraad kwam was ik lid van de Raad van Toezicht van Wovesto. Helaas was dit niet te combineren met het raadslidmaatschap.
Ik maak, samen met mijn man, graag verre reizen. Sporten: tennissen en golfen
Ik probeer nog te schilderen en zo af en toe schrijf ik gedichtjes (zelf noem ik die “gevoelsgedachten”).”

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
“Ik kwam min of meer toevallig in de politiek terecht. Toen er een verkiezingsprogramma geschreven moest worden vroeg de CDA-lijsttrekker of ik daaraan mee wilde werken. Vanaf dat moment ging het snel: plekje op de verkiezingslijst, omdat ik vrouw en jong was en ze iets in mij zagen op een verkiesbare plek, toen in de gemeenteraad, na een jaar fractievoorzitter en na weer een jaar wethouder. In totaal was ik 11 jaar raadslid waarvan 7 jaar wethouder en locoburgemeester. Eerst in Heeswijk-Dinther en na een fusie in Bernheze. Sinds maart 2014 ben ik raadslid in Sint Oedenrode. Politieke ambities? Ik geniet van het moment. Je hebt toch niet alles in eigen hand. Ik zie wel wat er nog op mijn pad komt.”

Ben je 24 uur raadslid of moet je soms afstand nemen?
“Nou, 24 uur is wel heel veel, want je moet toch ook nog slapen. Wel heb ik mijn voelsprieten uit. Mijn betrokkenheid bij Rooi is erg groot en ik wil dan ook graag weten wat er speelt. Want daar kun je weer iets mee in de gemeenteraad. Maar op zijn tijd is het ook goed om afstand te nemen. Gelukkig geniet ik in mijn privéleven ook van andere dingen dan de politiek.”

Is oppositie voeren gemakkelijker dan regeren?
“Laat ik voorop stellen dat ik het erg jammer vind dat we als CDA geen deel uitmaken van de huidige coalitie. Maar als gemeenteraad zit je allemaal voor dezelfde zaak, het zo goed mogelijk doen voor Rooi en haar inwoners. We moeten het uiteindelijk met z’n allen doen. Maar in de oppositie is het soms lastiger om dingen te realiseren. Wij zijn alert, stellen kritische vragen en komen met nieuwe voorstellen als we dat nodig vinden. We kiezen wel voor een“constructief-kritische” opstelling.”

Kunstgras voor de sportvelden?
“Moet er komen!!! Wij hadden daar graag al geld voor gezien in de begroting van 2015. Opvallend is, dat kunstgras voor voetbal tijdens de verkiezingen hot item was, maar dat het na de verkiezingen hierover akelig stil werd. Het CDA blijft zich hier sterk voor maken. Waarom? Omdat sporten belangrijk is. Dat betekent dat de velden er goed bij moeten liggen. Op dit moment is dat zeker niet het geval. (sommige voetbalvelden worden zo intensief gebruikt dat het vaak een knollenveld of een modderpoel is). Bloeiende voetbalverenigingen als VV Nijnsel en VV Rhode, met groeiperspectief, moeten daarom ook verzekerd zijn van goede velden. Voor deze clubs is kunstgras een goede oplossing.”

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als…….
“-de veranderingen in de zorg en op het terrein van werk en inkomen, WMO, Jeugdzorg en Participatiewet, goed geregeld zijn. Dat betekent dat mensen met een zorgvraag, jong of oud, voldoende én goede zorg en ondersteuning krijgen, ondanks de korting op de budgetten door het Rijk. En dat mensen met succes begeleid worden naar werk. En ook dat mensen met een beperkingvolwaardig deelnemen in de Rooise samenleving.
- onze buitensport accommodaties goed op orde zijn met aanleg van kunstgras. Als het aan ons ligt al in 2015!
- De leefbaarheid in ons dorp en onze kernen versterkt is; daarom veel aandacht voor oplossingen om de gevolgen van vergrijzing en ontgroening tegen te gaan. Dit betekent bouwmogelijkheden voor jongeren en voldoende voorzieningen voor jong en oud in Boskant, Nijnsel en Olland. Laat geen leegloop ontstaan.”

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Rooi?
“Er zijn eigenlijk heel veel mooie plekjes in Rooi; denk aan de omgeving van de Knoptoren en de Dommel en als ik vanuit mijn huis naar buiten kijk zie ik het mooie park met kasteel Henkenshage en zo kan ik er nog veel noemen.
Het meest markante plekje voor mij is toch wel de brug over de Dommel ter hoogte van Hoge Vonderstraat/Cathalijnepad. Als ik op dat bruggetje sta en recht vooruitkijk, zie ik een prachtig buitengebied. Kijk ik naar links zie ik het Ahrendgebouw als symbool van ondernemerschap in ons dorp, draai ik verder, zie ik de Hoge Vonderstraat, één van de oudste straten van Rooi met daarin ook een prachtige woonplek voor jonge mensen met een beperking. Draai ik verder door zie ik ons prachtige centrum. Dan komt Odendael, een mooie woonplek voor onze ouderen. De voetbalvelden van Rhode (sport) voor jong en oud en tot slot (kunst en cultuur) het kunstwerk bij het volgende bruggetje. Heel veel komt daar mooi bij elkaar.”

Coby bedankt voor dit gesprek en is er nog iets wat je er aan toe wilt voegen?
Enkele aandachtspunten die voor het CDA ook belangrijk zijn: naast alle dingen die genoemd zijn willen we ook graag ondernemers meer kansen bieden. Hiervoor zijn extra bedrijventerreinen(denk aan A5-zone, MASTA-driehoek) nodig voor startende bedrijven, passend in de maat en schaal van onze gemeente. Een nog aantrekkelijker centrum, waar centrumondernemers uit de voeten kunnen en waar mensen in en van buiten Rooi graag zijn. En ook toerisme en recreatie hebben nog flinke groeikansen.”