Afbeelding

De meerwaarde van een ‘Integraal Kindcentrum’ in je school

Roois nieuws
In een Integraal Kindcentrum gaat de samenwerking verder dan het hebben van verschillende organisaties binnen de school. De kern is het integraal denken en werken rondom kinderen. In onze school hebben we dit voor elkaar gekregen met “De Verbinding”. Samen kijken we steeds hoe we op elkaar kunnen aansluiten en elkaar kunnen versterken. Dit alles met oog voor het kind, dat we samen zo goed mogelijk willen begeleiden en laten ontwikkelen.

De kracht van ons Integraal Kindcentrum is dat dat onze visies goed op elkaar aansluiten. Zo hechten wij veel waarde aan het werken in en met kleine groepen, waardoor er veel kwaliteit geboden kan worden. Een bijkomend voordeel is dat alle kinderen echt in beeld zijn en er ook gericht gekeken kan worden waar het kind behoefte aan heeft in zijn ontwikkeling. We stellen het kind centraal, want het gaat er ons om dat we die zo goed mogelijk willen en kunnen begeleiden. Hierdoor willen we veel handen in de klas. Zowel het personeel van De Verbinding als die van De Springplank vindt openheid een belangrijke voorwaarde voor een goede samenwerking. Met grote regelmaat hebben we inhoudelijke gesprekken waarin we de normen, waarden en de begeleiding van de kinderen op elkaar afstemmen. Dit doen we, zodat we een goede doorgaande leerlijn realiseren en we hierdoor de ontwikkelingskansen van ieder kind kunnen vergroten.

De Cirkel is rond
De eerste stap die kinderen in de school zetten, is bij de start in de peuteropvang. Hierdoor raken ze gewend aan het gebouw, de mensen en de omgeving. We werken met regelmaat samen met activiteiten, zodat de kinderen alvast wennen aan de school en de omgang met andere kinderen. Hierdoor is de overstap van peuteropvang naar de kleuterklas kleiner en verloopt deze soepel.

In het peuterprogramma kan vroegschoolse educatie (VVE) aangeboden worden, voor de kinderen die dit nodig hebben. De gemeente onderstreept het belang dat kinderen met een ontwikkelingsachterstand een inhaalslag kunnen maken door het VVE programma. Onze missie als Springplank is: “Alle kinderen gelijke kansen.” We merken dat niet iedereen op hetzelfde niveau de school instroomt. Dat is logisch en goed, want ieder kind heeft recht op zijn eigen ontwikkeling. Wij vinden het belangrijk dat elk kind dezelfde kansen krijgt. Dit kan mede dankzij een goed VVE beleid, waarbij wij de kinderen flink zien groeien, met als gevolg dat ze rond het beginniveau instromen en een fijne start hebben bij de kleuters.

Vervolgens stappen ze vanaf hun 4de jaar de basisschool in. Er is een warme overdracht vanuit de peuteropvang, zodat we door kunnen gaan waar ze gestopt zijn bij de peuteropvang. Sommige kinderen gaan na school naar de buitenschoolse opvang. De begeleidsters van de peuteropvang zijn ook de begeleidsters van de buitenschoolse opvang. Dit geeft de kinderen houvast, want het vertrouwde gezicht van de peuteropvang zien ze terug tijdens de naschoolse opvang. Mede hierdoor is er een team mensen om het kind gevormd en dat is precies waar het om draait in een integraal kindcentrum.

In de komende MooiRooiKrant wordt meer verteld over het digitale onderwijs in onze school. Kijk voor meer informatie op www.obs-despringplank.nl