Alertzorg positief over het nieuwe Pgb in 2015

Roois nieuws
Jan van ’t Hof, initiatiefnemer van Alertzorg, is positief gestemd over het Persoonsgebonden budget (PGB) vanaf 1 januari 2015. Langzaam aan worden de contouren van de nieuwe zorgwet, die dan van kracht wordt, duidelijk. Het Pgb wordt eindelijk volwassen.

Wat vooral opvalt is de nadruk op de keuzevrijheid in de langdurige thuiszorg volgend jaar. Het Pgb krijgt hierbij duidelijkere richtlijnen en is dan verankerd in de wet. Controle gebeurt dan vooraf en zorgverleners worden voortaan via de Sociale verzekeringsbank (SVB) uitbetaald om oneigenlijk gebruik en fraude tegen te gaan.
Het is goed om te zien dat dit nuttige instrument na bijna 20 jaar serieus meetelt, vindt van ‘t Hof. Eindelijk wordt voortaan rekening gehouden met de wensen van mensen die een zorgvraag hebben waar maatwerk of een persoonlijke aanpak bij nodig is. Of waar gemeentelijke voorzieningen of grote instellingen geen passend antwoord kunnen bieden. Alertzorg weet zich als kleine zorgaanbieder hierin te onderscheiden en heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in deze complexe zorgvragen.
Het is begrijpelijk dat zorgverzekeraars de zorg bij voorkeur bij grote zorginstanties inkopen, maar ook keuzevrijheid van zorgaanbieder en eigen regie zijn belangrijke punten waar overheidsafspraken over zijn gemaakt. Het is dus goed dat middels het Pgb rekening is gehouden met mensen die liever zelf zoveel mogelijk de regie over hun zorgvraag in eigen hand hebben.
De nieuwe wet nodigt mensen nadrukkelijk uit om mee te denken over de invulling. Zoals we onlangs hebben kunnen zien toen een rechter iemand in het gelijk stelde over een onterechte korting op de uren hulp bij het huishouden. Het zijn dit soort zaken die uiteindelijk de grenzen gaan bepalen.
Daarom is het van belang uzelf goed te laten informeren wanneer u in 2015 zorgvrager wordt of een oude indicatie moet verlengen. Bereid het gesprek met gemeente en/of zorgverzekeraar zo goed mogelijk voor. Vraag eventueel vooraf welke onderwerpen er besproken gaan worden, laat u desnoods door een deskundige bijstaan en omschrijf uw vraag duidelijk en helder. Als u vragen over de komende veranderingen in de zorg heeft willen wij u graag hiermee helpen. Informatie van Alertzorg is altijd kosteloos en vrijblijvend. U kunt ons bereiken op tel. 0413-841957 of 06-53980218. Alertzorg wenst iedereen hele prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2015!