Afbeelding

D66 Meierijstad een feit

Roois nieuws
Tijdens een druk bezochte vergadering aan de Noordkade te Veghel is op 15 december D66 Meierijstad opgericht. De democraten zijn daarbij een van de eerste landelijke partijen, waarvan de oude gemeenten zich hebben verenigd en gezamenlijk als één afdeling verder gaan.

Voorzitter Hans de Rooij is blij met de oprichting en vooral met het enthousiasme wat er van de democraten uitgaat. Er is sprake van een divers bestuur met vertegenwoordigers uit de drie gemeenten die straks één worden: een goede zaak. Daarnaast benadrukte de Rooij het belang van een constructieve samenwerking ook met andere politieke geledingen in de nieuwe gemeente, aangezien er in het verleden ook positieve ervaringen mee zijn opgedaan.

Al vanaf haar oprichting bepleit D66 een openbaar bestuur dat dichtbij de mensen is georganiseerd. Burgers moeten kunnen meepraten, meedenken en meebeslissen. Juist bij het ontstaan van een nieuwe gemeente liggen er op dat terrein unieke kansen. D66 Meierijstad zal zich daarom inzetten voor een raadplegend en correctief referendum. Ook moet de nieuwe gemeente soms zeggenschap overdragen aan kerkdorpen en wijken.

Tijdens de vergadering werd de bestuurlijke structuur belicht en –belangrijker- een eerste conceptschets van de punten waarop D66 zich zal concentreren in het verkiezingsprogramma. Naast de al genoemde versterking van de lokale democratie spelen daarin Onderwijs, Zorg en Welzijn een belangrijke rol. Maar ook op thema’s als Economie en Ruimte, Wonen, Kunst en Cultuur en Sport hebben de Democraten een eigen visie, zoals Marrik van Rozendaal toelichtte.

Komende maanden gaat D66 Meierijstad hard aan het werk, er moet veel worden gedaan om een zo goed mogelijk bestuur te creëren voor Meierijstad en met aansprekende initiatieven de raadsverkiezingen eind 2016 in te gaan.