Het is één groot feest, ook voor het gezin

Roois nieuws
Igo van Roosmalen en Marco Verstappen zijn in Papgat geen onbekenden. Toch zijn er buiten de carnavalswereld verschillende mensen die zich afvragen wie het tweetal is dat Papgat door het komende carnavalsseizoen gaat loodsen. In een openhartig gesprek met DeMooiRooiKrant stelt het carnavaleske tweetal zich voor en vertellen prins en adjudant wat het 'ja' op de vraag of zij carnaval 2015 wilden leiden aan hun leven veranderde.

Igo van Roosmalen is geboren en getogen in Boskant. Hij is getrouwd met Elise en samen hebben ze twee dochters, Meike en Lenne. “In het dagelijkse leven ben ik muziekdocent op het Kempenhorstcollege in Oirschot. Ik ben daar ooit als docent wiskunde begonnen, maar het vak muziek ligt me beter”, zo vertelt Igo.

Ook de adjudant van prins Igo Pap is geboren in Boskant. Marco Verstappen groeide in het Rooise kerkdorp op, maar verhuisde daarna naar Rooi. “Ik denk dat het alweer een jaar of twintig geleden is dat ik Boskant verliet. Dan was het niet zo ver fietsen naar de kroeg”, lacht Marco. “Ik werk als servicemonteur dagelijks op grote hoogte in en met hijskranen. Net als Igo heb ik ook twee dochters en ik ben getrouwd met Marion”, zo vervolgt Marco.

De prins en zijn adjudant zijn fanatieke leden van C.C. De Lèpkes. Igo is, en hoe kan dat ook anders als muziekdocent, muzikaal leider van de LepKpeL. Maar ook anderszins is het tweetal nauw betrokken bij de Boskantse carnavalsvereniging. Bedenken, tekenen en meebouwen aan de wagen is voor het tweetal een jaarlijks terugkerende activiteit in de aanloop naar carnaval.

Als we maar boven de Lèpkes eindigden
“Toch is de liefde voor de Lèpkes er niet altijd geweest”, zo vervolgt Igo. “Vroeger moest ik niks van de Lèpkes hebben. We deden thuis altijd met de Ritabuurtvereniging mee aan de optocht. Het maakte ons niet zoveel uit op welke plaats we eindigden. Als het maar hoger was dan de Lèpkes, dan was het al lang goed. Maar nadat ik met een borrel op eens beloofde met de Lèpkes mee te lopen in de optocht, nu alweer elf jaar geleden, is er veel veranderd. De strijdbijl is al jaren begraven om het zo maar eens te zeggen. Ik zit tegenwoordig zelfs alweer verschillende jaren in het bestuur van de club. Tot op de dag van vandaag heb ik er nog geen seconde spijt van, integendeel.”



“Het maakte ons niet zoveel uit op welke plaats we eindigden. Als het maar hoger was dan de Lèpkes, dan was het al lang goed.”


Ook voor Marco had het carnavaleske leven heel anders kunnen lopen. “Ik woon al jaren in Sint-Oedenrode en ergens op de zijkant van een bierviltje heb ik ooit beloofd lid te worden van de Plekkers”, vertelt hij. “Maar zover is het nooit gekomen. Marion was lid van de Lèpkes, dus ik had weinig keus. Ze was zelfs de bruid tijdens de Oosterse themabruiloft. Ze is nog steeds actief als Bobliner bij de dansmariekes.”

Igo stond eveneens aan de wieg van de LepKpeL. “Dat is ook wel een bijzonder verhaal”, vertelt de prins carnaval van dit jaar. “In 2007 sloten Edward van den Elsen en ik een weddenschap af. Edward was dat jaar met een eigen Boskantse dansgarde, De Bobliners, gekomen. “En omdat Edward dat voor elkaar had gekregen”, vertelt hij, “zou ik een jaar later met een eigen kapel van de Lèpkes komen. Dus er restte mij niets anders dan een kapel op te richten. Een jaar later, toen Edward prins was, hadden de Lèpkes hun eigen kapel!”

Elise heeft eigenlijk niets met carnaval
Dat Igo een doorgewinterde carnavalsvierder is, is wel duidelijk. Zijn vrouw Elise was in haar jeugd tijdens carnaval op de piste te vinden. Dat verklaart waarom zij helemaal niets met het van oorsprong Katholieke volksfeest heeft. Dat is wel bijzonder, want doorgaans is het toch wel een must dat de 'firstlady' van Papgat zich actief met het prinselijke leven van haar eega verenigt. Voor Elise is het allemaal nieuw wat er gebeurt. “Maar”, zo vertelt ze, “ik heb Igo dit carnavalsseizoen al vaker gezien dan in de andere jaren bij elkaar. Ik ga nu namelijk overal mee naar toe. Ik zie veel nieuwe gezichten en ik laat alles wat er gebeurt maar op me afkomen. Onze twee dochters zijn van nature dolenthousiast over carnaval en trots op de rol van hun vader. Zij stonden met het elf-elfbal tegen alle protocollen in, al eerder op het podium dan wij.”

Geen minuut spijt
Maar ook voor de ervaren carnavalsvierders, Igo en Marco, kent het prinselijke bestaan veel verrassingen. “We dachten een redelijk beeld te hebben van wat de prins en adjudant zoal doen. Maar we komen er nu wel achter dat er ook achter de schermen nog heel veel werk is. Van buiten zie je eigenlijk alleen het openbare optreden, maar als koppel moet je veel dingen regelen zoals het schrijven van de tips, het opstellen van een proclamatie en het regelen van cadeautjes en bierviltjes. Veel dingen kun je pas doen na het elf-elfbal omdat ze te 'prinselijk' zijn voor een niet-prins. We krijgen bij al dat werk gelukkig wel alle ondersteuning van de prinsenkeuzecommissie. Het is bijna onvoorstelbaar wat die mensen allemaal voor ons doen. Maar er zijn en blijven genoeg dingen over die we als koppel zelf regelen. Toch hebben we er tot nu toe geen minuut spijt van dat we op 18 mei van dit jaar volmondig 'ja' hebben gezegd. We kijken erg uit naar alle activiteiten die we mee gaan maken in aanloop naar carnaval en natuurlijk naar de carnaval zelf.”