De Titelveiling: belangrijk om carnaval te bekostigen

Roois nieuws
In Sint-Oedenrode genieten we allemaal op en top van carnaval. Stichting Papgat fungeert als grote aanjager. Natuurlijk kost het hele gebeuren een flinke som geld. De jaarlijkse Titelveiling is een prachtige manier om middelen te verzamelen om het ‘feest der feesten’ te bekostigen. Het is dus voor iedereen waardevol.

Wie zit er in de organisatie?
De commissie Titelveiling wordt gedraaid door leden van de Raad van Elf en Stichting.

Hoe is het ooit begonnen?
De Penningmeester van de Stichting zag in 1999 de bodem van de schatkist. Er moesten nieuwe wegen ingeslagen worden om geld binnen te krijgen, om Carnaval in Papgat en de optocht te kunnen bekostigen. Zo kwam het idee om een Titelveiling in het leven te roepen. Het idee van de Titelveiling werd overgenomen vanuit Liempde. Ook werd ervoor gekozen om voorafgaand aan de Titelveiling een Diner der Adelen bij de Beleving te houden voor alle Titelhouders.

Een leuke anekdote over de Titelveiling?
Tijdens een van de Titelveiling avonden kwam er een man binnen en wilde er wat drinken bestellen door zijn hand op te steken. Deze man ging met een titel naar huis na het genot van een pilsje.
Vanwege het 11 jaar bestaan van de Titelveiling is de Groothertog van Papgat door alle vorige Groothertogen gekocht en geschonken aan Broer Wouters.

Wie heeft ooit de titels bedacht?
De titels zijn in het begin door de commissie bedacht. Uit alle hoeken van Papgat zijn er titels zoals Baron van Nijnsel, Baron van Olland maar ook titels van wijken bijvoorbeeld, Jonkheer van Eerschot. Natuurlijk mag de Groothertog van Papgat hierin niet vergeten worden die de laatste jaren voornamelijk door horecaondernemers wordt gekocht. De Ridder in de Orde van Papgat is een titel die door clubs gewonnen kan worden en die de clubs dan weer schenken aan iemand die veel voor hun club betekent.

Wat krijgt een titelhouder allemaal?
Een Titelhouder krijgt natuurlijk een jaar lang adellijke roem. Bij deze titel hoort een medaille en een officieel certificaat, ondertekend door de Prins, veilingmeester en wetshandhaver. Dit certificaat is voorzien van een officieel zegel van Papgat. Sinds vorig jaar krijgen de Titelhouders ook een speciaal ontworpen vlag aan hun gevel met daarop de aangekochte titel. Deze vlag blijft wel eigendom van Stichting Papgat en wordt door commissieleden gehangen en na de Carnaval ook weer opgehaald. Verder worden de titelhouders in de media vernoemd op de lijst met Titelhouders van dat jaar en wordt er een foto gemaakt met alle nieuwe adellijke Titelhouders. Uiteraard worden al deze titelhouders het jaar erop uitgenodigd voor het Diner der Adelen.
Titelveiling, zaterdag 13 december, Proeverij van Ouds.