Stichting Behoud Ollandse Bomen gaat op in Het Roois Landschap

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - De Stichting Behoude Ollandse Bomen (kortweg BOB genoemd) is per 1 december jongstleden opgeheven. Vanaf die datum gaat het op in Stichting Roois Landschap.

Stichting BOB heeft zich vanaf 2009 beijvert om de meer dan honderd jaar oude beuken rondom de Martinuskerk in Olland tot in lengte van jaren voor het nageslacht te bewaren. In datzelfde jaar kwam een aantal inwoners van Olland tot de conclusie dat het slecht gesteld was met de groeiomstandigheden van de diverse monumentale beuken. De stichting werd opgericht en er konden subsidies worden aangevraagd. Ook werden er maatregelen getroffen om de groeicondities te verbeteren. Vanaf het begin heeft wijlen Henk Lavrijssen de kar van deze stichting getrokken in samenwerking met de Stichting Wereldboom.

De kwetsbaarheid van de beuken was onder meer te zien aan de zwammen die onder op de stam van diverse bomen groeiden, hetgeen ook heeft geleid tot het omwaaien van een prachtig exemplaar in de herfst van 2013. Ook was er het voornemen om een tweede aangetaste beuk in de tuin van de voormalige pastorie te vellen, doch onder aanvoering van de Stichting BOB, toen o.l.v. Marcus Mesu en Stichting Wereldboom bleek bij een trekproef dat deze beuk de eerste jaren nog veilig kan blijven staan. Een nieuwe trekproef over enige jaren kan dat bevestigen, omdat veiligheid van omstanders nooit in het geding mag komen.

Verder heeft Stichting BOB het in 2012 klaar gespeeld om voor het meest omvangrijke exemplaar in deze parochietuin de titel Wereldboom te verkrijgen; D’n Ollandse Beuk. Pieter van de Berk is destijds bereid gevonden om beschermheer te worden van dit monument, waarmee de Stichting BOB zeer in hun nopjes was.

De Stichting BOB heeft een belangrijke taak op zich genomen en wil de zorg voor deze belangrijke Ollandse bomen in stand houden. Tegelijkertijd had men een tekort aan bestuurskracht en heeft men de Stichting Het Roois Landschap gevraagd de verantwoordelijkheden van de BOB over te nemen.
Stichting Het Roois Landschap houdt zich voornamelijk bezig met het bevorderen en in stand houden van het kleinschalig cultuurlandschap, zeker ook waar het de monumentale bomen in onze gemeente betreft. Een uitstapje naar monumentale bomen in de kern Olland is daarbij geen probleem, zeker niet als daar een belangrijk landschappelijk belang mee is gediend.
Vanuit het voormalige bestuur van de BOB zal Marcus Mesu deel gaan uitmaken van het bestuur van Stichting Het Roois Landschap. Alle resterende middelen vanuit de Stichting BOB zullen voor de Ollandse beuken bestemd blijven.