Interesse om vrijwilliger te worden in terminale zorg?

Roois nieuws
En dan wordt gezegd “wij kunnen niks meer voor je doen.” Je bent terminaal. Er gaat van alles door je heen. Je moet afscheid gaan nemen van jezelf en iedereen, je dierbaren en van alles wat zo vertrouwd is en was.

Als het mogelijk is, wil je wel thuis sterven, in je vertrouwde omgeving te midden van je herinneringen en omringd door je vrienden, kennissen en zeker je geliefde familie.
Iedereen geeft te kennen zijn uiterste best te doen en jou de zorg te geven die je nodig hebt. Zo ga je met z’n allen een onbekende situatie en tijd in. Vol goede moed en met een groot verdriet.

De mantelzorg (familie, vrienden en kennissen) worden gesteund en begeleid door de huisarts, thuiszorg en nog meer organisaties waarvan je misschien nooit gehoord hebt.
De ervaring leert dat er voor de patiënt en de familie moeilijke tijden kunnen komen.
Volhouden en zien dat iemand zwak wordt. 24 uur zorg geven, 7 dagen in de week gaat zwaar wegen, te zwaar.
Vanuit deze behoefte is de organisatie VPTZ ontstaan. VPTZ (vrijwillige palliatieve terminale thuiszorg) verlicht de mantelzorg. Het is een groep mensen - zowel mannen als vrouwen - met ieder een andere achtergrond. Wat zij gemeen hebben is dat zij in deze situatie willen helpen. Na een basiscursus en training hebben ze zich bekwaamd in het geven van hulp. De mantelzorgers kunnen zich dan overdag even terugtrekken en ’s nachts lekker doorslapen. Even tijd voor zichzelf nemen.

Want niemand weet hoe lang de weg is en hoe zwaar. De taak van de vrijwilligers is om er te zijn, de zorg te verlichten en kleine handelingen te doen die de familie ook zou doen. Zij proberen zich zoveel mogelijk aan de patiënt en familie aan te passen. Het bijzondere van dit werk is dat je als vreemde zomaar in iemands leven stapt en op een moment dat de familie en patiënt zo kwetsbaar zijn. Je ervaart hele waardevolle momenten...

Iedereen die belangstelling heeft voor deze zorg is welkom. Het komt vaak voor dat de vraag groter is dan het aanbod aan vrijwilligers. Jammer. VPTZ moet dan nee zeggen. Er start bij voldoende deelname twee keer per jaar een basiscursus.

Basiscursus in 2015:
Voorjaar: Start basiscursus op: 20-01-2015
Najaar: Start basiscursus op: 29-09-2015

Voor meer informatie: telefoon 0413-820305 of 06-12114606
Of e-mail: info@svptz.nl