Afbeelding

Ik wil het, ik kan het en ik doe het nu!

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Eigenlijk stond staatssecretaris Jetta Klijnsma als spreker op het programma, maar Haagse verplichtingen verhinderden dat zij dinsdag naar Sint-Oedenrode kon komen. Op kasteel Henkenshage zou de PvdA-politica spreken voor wethouders en deelnemers aan het regionale netwerk 'Aan 't werk' van de WSD. Haar plaats op het spreekgestoelte werd overgenomen door acteur en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer, Peter Faber. Het motto van de acteur en ondernemer is: “ik wil het, ik kan het en ik doe het nu!”

Op 1 januari aanstaande gaat de participatiewet in. Vanaf dan krijgen de gemeenten er een belangrijke taak bij. Namelijk die, om mensen die moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt hebben daarbij te helpen. Dat zijn de mensen die nu onder de wet Werk en Bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong vallen.

Zoeken naar banen
“Het is de bedoeling dat er in 2025, dus over tien jaar, in totaal 125.000 mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt actief aan het werk zijn”, zo vertelde Jan Simons. Simons is directeur bestuurder bij de WSD. “Van die 125.000 banen zouden er 100.000 in het bedrijfsleven moeten komen en het restant bij de overheid. Met het regionale netwerk 'Aan 't werk' probeert de WSD bedrijven te helpen bij het zoeken naar banen voor deze mensen”.

De voorbeelden die Simons en andere sprekers noemden spraken voor zich. Zo noemde de directeur van een groot installatiebedrijf als voorbeeld dat elektriciens maar zestig procent van hun tijd bezig zijn met daadwerkelijk installeren. “De andere veertig procent van hun werktijd besteden ze aan leidingen op maat maken en vastschroeven, maar ook opruimen van de werkplek. Juist een deel van die veertig procent worden bij ons al gedaan door mensen die anders geen werk zouden hebben.”

Lees volgende week verder in DeMooiRooiKrant