'Meester-Gezel' met Tom van Aarle, accordeon: Veelzijdig en vol enthousiasme

Roois nieuws
Net zo veelzijdig als de zeggingskracht van het instrument dat vandaag centraal stond was de waaier aan artistieke mogelijkheden van de man die 'carte blanche' kreeg om invulling te geven aan dit 'Meester-Gezel' Mathieu Dirven concert. In het bijzijn van zijn vroegere docenten Henk Tiebosch – accordeondocent MIK en dirigent van 'Torkest' en Marc van Hoof –docent van het keuzevak muziek van het Zwijsencollege, vele collega muzikanten en een zeer talrijk opgekomen publiek toonde Tom van Aarle zich een professioneel accordeonist, een begeesterd dirigent, een uitstekend toetsenist, een bezield docent/pedagoog, een begaafd arrangeur en een spontaan entertainer.

Programma laat progressie ervaren
De opbouw van het programma liet het publiek de mogelijkheid te ervaren dat bij het beheersen van een instrument het gezegde 'oefening baart kunst', zeer zeker ook voor het bespelen van de accordeon geldt.
Waar Floor en Marjon duidelijk opgelucht waren dat ze het tot een goed eind gebracht hadden, hadden Joop en Sergio een optreden voor een zo groot publiek ietsje onderschat en toonden Robin en Jonah dat ze hun instrument al aardig beheersten en muzikaal goed bezig waren.

Samenspel en eigen arrangementen
Veelbelovend en bewondering wekkend was het samenspel van Wendy, Maartje en Niek; hier zat muziek in! Een selecte afvaardiging van het accordeonorkest 'Torkest', lieten ons een sterk staaltje techniek, instrumentbeheersing, en doorleefd ensemblespel meebeleven. De directie van Tom van Aarle toonde grote bevlogenheid. Hij dirigeert met heel zijn wezen. De arrangementen die hij en collega docent Niels Tiebosch maakten voor de solostukken van o.a. Wendy en van Niek getuigden van kundigheid en inleving.

Solisten en eigen band 'Fifty Fifty'
De aangekondigde 'verrassing' na de pauze bleek een stuk voor solo slagwerk te zijn dat verbluffend knap vertolkt werd door Maartje. Toen Tom na afloop vermeldde dat Maartje hiermee daags van tevoren met glans was geslaagd voor haar D examen verwonderde ons dat niet. Als actuele 'surprise' klonk daarna een stemmig gepeeld Sinterklaasliedje dat door een voltallig publiek spontaan werd meegezongen.
Jammer dat Tom van Aarle, omwille van een pijnlijke schouder, enkele solostukken liet vervallen. Gelukkig liet hij ons toch nog kennismaken met het indrukwekkend hedendaags werk van Ginastera. Deze repertoirekeuze en met name Toms eigen arrangement ervan voor slagwerk, getuigde van durf en kundigheid maar ook van ontvankelijkheid en verwondering voor nieuwe klankbeelden.

Tot slot trad Tom als toetsenist op, met Roel en Paul Smolders - bas en gitaar, Dennis Sleutjes - slagwerk en broer Olaf als leadzanger, van de band 'Fifty Fyfty'. Ware het niet dat de ingeplande tijd al overschreden was, had deze band – te merken aan het jongere deel van het publiek - nog best een uurtje mogen doorgaan.
Tom heeft tijdens dit concert gul gedeeld van de vele talenten die hij heeft ontwikkeld en heeft als 'Meester' zijn 'gezellen' ruim de kans gegeven hun eigen talent te toetsen.