Afbeelding

Weer over het weer

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Het wordt wat saai om te vertellen, maar ook november was weer een maand die een behoorlijke duit in het zakje deed voor het warmste jaar ooit. Want daar is 2014 zeker voor in de race. Zonniger, droger en warmer dan normaal, hebben we dat dit jaar al niet vaker gehoord?

Veel zonniger dan andere jaren
Gemiddeld mogen we in november voor onze regio rekenen op 64 uur zon. Het werden er de afgelopen maand net geen honderd. Maar met 97 uur op de teller scheelde dat niet veel. Zaterdag 8 november spande de kroon, die dag scheen de zon maar liefst 8 uur. Daar stonden ook drie dagen tegenover, waarop het helemaal zonder zon moesten doen.

Regen zoals afgesproken
November 2014 was een droge maand. Er viel niet eens de helft van de regen die we mochten verwachten op basis van de statistieken. Het bleef op maar liefst negentien dagen helemaal droog. Op vier dagen viel er regen van betekenis en dat wil zeggen meer dan een millimeter. Maandag 3 november was de natste dag van de maand, toen viel er bijna 13 liter regen per vierkante meter. Toch hebben daar niet veel mensen last van gehad omdat die regen bijna allemaal 's nachts viel.

Warmer dan normaal
De eerste dag van de maand was het met de warmte meteen raak. De thermometer wees zaterdag 1 november, 20,3°C aan en dat is een warme dag. De laagste temperatuur hadden we dinsdagochtend 25 november. Veel mensen kunnen zich dat nog herinneren omdat ze toen voor het eerst ruiten moesten krabben. De temperatuur daalde toen tot -2°C.

Gemiddeld was november veel te warm. De gemiddelde temperatuur bedroeg 8,2°C tegen normaal 6,4°C. Ook de gemiddelde minimumtemperatuur was met 4,5 bijna anderhalve graad hoger dan 3,2°C die we normaal hebben. Hetzelfde gold de afgelopen maand voor de maximumtemperatuur die bedroeg 11,3°C in plaats van de 9,5°C waar we recht op hadden volgens de boeken.