Afbeelding

‘Gold in Rio 2016’: Rolstoelbasketbal als topsport op de kaart

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Goud halen, welke topsporter droomt daar nu niet van? Maar topsporter word je niet zomaar: Zeker niet met een handicap. Vanuit haar studie vrijetijdsmanagement aan het NHTV in Breda kwam de Rooise Inge Jansen in aanraking met de stichting Basketball Experience Nederland (BEN). De stichting wil een driedelige documentaire maken over de ‘reis’ naar de Paralympische Spelen van onze Nederlandse rolstoelbasketballers. Het doel? Rolstoelbasketbal als topsport op de kaart zetten.

“Toine Klerks gaf als gastdocent bij ons op school een lezing. Hij leerde ons dat je heel veel kunt organiseren, maar dat er wel emotie in moet zitten”, vertelt Inge. Toine’s vader, Ben, speelde rolstoelbasketbal op hoog niveau. Samen met medespeler Gertjan van der Linden wilde Ben zich gaan inzetten voor de topsport, maar hij overleed voortijdig. De stichting werd uiteindelijk naar Ben vernoemd. “Toine is manager van het team. Hij vertelde zijn verhaal met zoveel passie dat de hele klas stil was. Iedereen kreeg de neiging: ‘Hier moet ik iets mee’”. Samen met medestudente Denise van Asperen voegde Inge de daad bij het woord. “Sport is belangrijk voor iedereen. Niet alleen om in beweging te blijven, maar zeker ook vanwege de sociale contacten”, aldus de studente. Inge kan haar bewondering niet onder stoelen of banken steken: “Wat die rolstoelbasketballers allemaal doen…? Bijna het onmogelijke. Zij presteren iets wat ik in mijn leven nooit zal presteren.”

Crowdfunding: nog maar 7 dagen…
Toch vallen de Paralympische Spelen nog steeds een beetje buiten beeld en daar willen de initiatiefnemers iets aan doen. Met de documentaire willen ze belichten dat je echt nog wel iets kan met een handicap. Bewust wordt de focus gelegd op de kracht en het doorzettingsvermogen van de spelers. Het eerste deel behapt de voorbereidende trainingen. Deel twee gaat over de kwalificatie en uiteraard hopen de spelers de trilogie af te sluiten met de Paralympische Spelen zelf. Om de documentaire te kunnen maken, moeten echter wel kosten worden gemaakt. Alleen al voor het eerste deel zijn de kosten begroot op zo’n € 5000,- Inge en Denise zijn druk bezig met de sponsorwerving. Het project is aangemeld bij cinecrowd en de teller slaat inmiddels flink door. Maar de klok klinkt genadeloos door. Als DeMooiRooiKrant volgende week bij iedereen in de bus valt, moet het beoogde bedrag behaald zijn. Zo niet, dan wordt de crowdfunding afgeketst en kan het project geen doorgang vinden.

Wilt u weten wat de stichting BEN betekent voor onze Nederlandse rolstoelbasketballers? Kijkt u dan eens op www.basketbalexperience.nl. Vindt u ook dat deze documentaire er moet komen? Kijkt u dan eens op www.cinecrowd.nl/gold-rio-2016 en steun het initiatief. Iedere donatie wordt zeer gewaardeerd en naar behoren gehonoreerd. Voor € 10,- wordt uw naam al gemeld bij de aftiteling. Vanaf € 25,- krijgt u daarnaast een gesigneerde foto van een Nederlandse rolstoelbasketbalspeler en een pen van BEN. Zo zijn er diverse mogelijkheden voor elk bedrag. De stichting heeft bovendien de status Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waardoor de gift zelfs fiscaal aftrekbaar is.