Onthulling toponiemenbanken gemeente Sint-Oedenrode

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Stichting Brabantse Bronnen (SBB) voert op dit moment het project Landschapscanon van Het Groene Woud uit. Dit project wordt financieel ondersteund door de provincie Noord-Brabant. Eén van de deelprojecten betreft het plaatsen van zogenaamde landschapsbanken op locaties met aantoonbare oude en veelal middeleeuwse veldnamen. Dit worden ook wel ‘toponiemenbanken’ genoemd. In samenwerking met Heemkundige Kring de Oude Vrijheid en Stichting Roois Cultureel Erfgoed worden op 5 december om 15.00 uur zeven banken met veldnamen gepresenteerd.

Dit gebeurt bij één van de banklocaties in de gemeente Sint-Oedenrode. De banken zijn allemaal voorzien van informatiebordjes met historische wetenswaardigheden over de locaties. Hierdoor wordt de kennis van cultuurgeschiedenis vergroot en de culturele identiteit versterkt.

Binnen het project worden in totaal 27 banken geplaatst in Het Groene Woud. De zeven locaties in de gemeente Sint-Oedenrode zijn in overleg met de gemeente gekozen en hebben een evenwichtige spreiding over de gemeente. Daarnaast zijn ze cultuurhistorisch en qua toponiem interessante locaties en liggen ze aan goed gebruikte wandel- en fietsroutes. Dit ter versterking van de maatschappelijke betekenis. Zes banken worden geschonken door Streekfonds Het Groene Woud en één bank door het gemeentebestuur van Sint-Oedenrode. Stichting Brabantse Bronnen stelt zich gedurende vier jaar garant voor het beheer en onderhoud. Na deze periode gaat deze zorg over naar de gemeente. Het plaatsen van deze banken past goed in de strategische visie van de gemeente (de Rooi(s)e draad versterkt), waarin cultuurhistorie als één van de twee identiteitspijlers voor Sint-Oedenrode is benoemd. Daarnaast sluit het aan op het streven van Heemkundige Kring de Oude Vrijheid om de geschiedenis van Sint-Oedenrode levend te houden en in het op uitvoering van projecten gerichte beleid van Stichting Roois Cultureel Erfgoed.

De officiële onthulling
De officiële onthulling van de banken staat gepland op 5 december bij de bank met de naam ‘Die Berch’, gelegen aan het wandelpad bij rivier de Dommel. De onthulling wordt uitgevoerd door Jan Sanders, vice voorzitter van Stichting Brabantse Bronnen, samen met wethouders Jeanne Hendriks en Ad van der Heijden.