Kerstbomen: waar let je op?

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Geen zin in een kerstboom die na drie dagen zijn naalden al kwijt is? Of een boom die na aanschaf niet blijkt te passen? Als je bepaald hebt waar de boom komt te staan, meet dan hoe hoog je de boom wilt hebben. Bekijk ook of de boom breed kan zijn of dat juist een wat smaller model beter tot zijn recht komt op de gekozen plek.

Wil je de boom zo lang mogelijk goed houden en zo min mogelijk naaldverlies, dan kun je voor binnen beter een boom met kluit of in pot kiezen. Koop je een afgezaagde boom, zet hem dan in een kerstboomstandaard met waterreservoir, zodat je de boom water kunt geven. Zaag de onderste 5 cm van de stam af, voordat je hem in de standaard zet.

Soorten:
1. De meest bekende en verkochte kerstboom is de groene kerstspar (Picea abies). Deze boom laat binnen sneller zijn naalden vallen dan de wat duurdere soortgenoten.
2. Het naaldverlies van de Servische spar (Picea omorika) is wat minder dan van de groene spar. De vorm van de boom is mooi en sierlijk.
3. De blauwspar (Picea pungens) heeft stevige takken en is een wat gedrongen, mooie boom met weinig naaldverlies. De naalden zijn wel scherp.
4. De Nordmann (Abies nordmanniana) houdt het binnen lang uit met weinig of geen naaldverlies. De lange, glanzende naalden zijn donkergroen en prikken niet.

De boom mag bij aankoop nooit groene naalden verliezen, hij is dan niet vers! Schud de boom dus eens flink heen en weer voordat je hem koopt.

Tips, zodat de kerstboom zolang mogelijk mooi blijft:
Laat de boom acclimatiseren: zet hem eerst een dag in de garage of schuur en verhuis hem dan pas echt naar binnen. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit en gaan de naalden eerder vallen. Geef een boom met kluit meteen een paar liter water. Daarna heeft de boom genoeg aan een halve tot één liter water per dag. Universele plantenvoeding houdt de boom langer in conditie en helpt ook tegen het uitvallen van naalden.

Goed alternatief:
Helemaal hip is de alternatieve kerstboom. Je ziet ze op alle mogelijke manieren. Van houten kerstbomen, plat of met draaiende takken, huishoudtrapjes versierd met lichtjes en hangers tot kerstkaarten op de muur in de vorm van een kerstboom. Hang of zet er leuke spulletjes in, lichtjes erin en het plaatje is compleet.

Ook met takken kun je groen in huis halen zonder dat je een grote boom binnen zet. Denk bijvoorbeeld eens aan gesnoeide eiken boomtoppen of berkentakken, zet drie forse takken samen in een pot, versier ze en de boom is klaar. Helemaal trendy is de Ilex (hulst). Deze zijn er in diverse vormen en maten, leuk met sneeuw, lampjes, ballen etc. Van een tafelmodelletje tot één van wel 3 meter hoog. Ook dwergconifeertjes lenen zich perfect voor de alternatieve boom.

Voordeel van de alternatieve kerstboom: geen uitvallende naalden, herbruikbaar en het is een keer wat anders!