Afbeelding

Wat was waar, en wat is daar nu?

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Het is dit jaar zestig jaar geleden dat de heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' werd opgericht. Om precies te zijn zag 'De Oude Vrijheid' op 13 oktober 1954 het levenslicht. Voor de vereniging een goede reden om een boek uit te geven. Leo van Lieshout en Richard de Visser stelden het meer dan driehonderd pagina's dikke boek 'Sint-Oedenrode 100 jaar in beeld' samen.

“Bij het veertigjarig bestaan van de heemkundige kring in 1994 kwam een dubbeldik nummer van Heemschild' uit. Bep en Tiny van Lieshout hebben daar toen veel werk aan besteed”, vertelt Richard de Visser. “Van bijzondere plaatsen in Rooi hadden zij foto’s van 1954 en 1994, naast elkaar geplaatst met eronder een toelichtende tekst. Die uitgave is jarenlang heel populair geweest. Dat was voor het bestuur van onze heemvereniging een goede reden eens met Leo van Lieshout te gaan praten. Het leek het bestuur wel iets om voor het zestigjarig jubileum nóg een keer iets soortgelijks te doen. “Toen het bestuur met het idee om een kijkboek met veel foto's te maken bij mij kwam”, vult Leo aan, “was ik daar al zo’n vijf jaar mee bezig, samen met mijn schoonzus Bep en mijn broer Tini. Helaas werd Bep ernstig ziek; in februari 2011 is zij overleden. Ik ben toen zelf wel doorgegaan met het verzamelen van foto’s voor het boek. Maar ik had een tekstschrijver nodig. De vraag van het heembestuur kwam dus als geroepen.”

Je kon op de Hoge Vonder de Martinuskerk zien
Leo van Lieshout heeft in de loop van de jaren een enorm fotoarchief opgebouwd. “Naast mijn eigen fotoarchief heb ik ook veel foto's uit privé en andere archieven gekregen”, geeft Leo van Lieshout aan. “Daar zitten heel bijzondere foto's bij. Zo is er bijvoorbeeld één, die bij de Hoge Vonderbrug is gemaakt. Je kon vanaf daar, vóór de bebouwing van de Hoef in de jaren dertig van de twintigste eeuw, nog zo naar de Martinuskerk kijken”. Richard de Visser vult Leo aan: “Het mooie is dat iedereen die deze foto bekijkt, toch meteen ziet waar die gemaakt is. Dus zelfs wat je nooit eerder gezien hebt, herken je dan toch! Dat is precies wat het boek wil: herkenning van hoe Rooi vroeger was en wat daar nu nog van bewaard is gebleven! Mensen zullen, al bladerend, met elkaar over die foto’s gaan buurten, herinneringen ophalen en die met elkaar delen. De verhalen die dán loskomen, zijn allemaal aanvullingen op de tekst in het boek.”

Ook Eerde is niet vergeten
Van Lieshout en De Visser hebben het boek zo samengesteld dat iedereen precies weet waar én wanneer de foto’s die in het boek staan, zijn gemaakt. De foto’s zijn geordend in de vorm van wandelingen die telkens vanaf de Markt vertrekken waarbij de straten waar het boek doorheen gaat, achtereenvolgens in beeld komen. “Maar eigenlijk kun je vanaf elke plaats in Rooi, Olland, Nijnsel of Boskant het boek openslaan. Want we hebben de héle gemeente in beeld gebracht. Oók het deel van Eerde dat tot de zestiger jaren van de vorige eeuw bij de gemeente Sint-Oedenrode hoorde, zijn we niet vergeten”, aldus de twee samenstellers.

Rooi had zeven molens
Bep van Lieshout-Happe, de overleden schoonzus van Leo, was een kleindochter van een molenaar uit de Zaanstreek. Van haar opa kreeg Bep de belangstelling voor molens dan ook met de paplepel ingegeven. De zeven (!) molens die onze gemeente ooit rijk was, mochten in het boek dan ook niet ontbreken. Wilt u weten waar die molens stonden? Dan is het boek zeker een aanrader.

Oudste beeld van Rooi niet beschermd
Naast de molens speelt natuurlijk zeker ook de Knoptoren een belangrijke rol in de Rooise geschiedenis. Deze toren is het meest markante bouwwerk in Rooi, zowel voor de inwoners als de passanten op de A50. In Eerschot is de toren dominant in het straatbeeld aanwezig. De heemkundevereniging heeft er daarom al jaren terug bij de gemeente op aangedrongen de omgeving ervan aan te wijzen als ‘beschermd dorpsgezicht’. “Helaas is dit nog steeds niet gebeurd. Het mag toch niet gebeuren dat deze prachtige locatie - misschien wel het best bewaarde beeld van het oude Sint-Oedenrode wordt aangetast?! En dat geldt ook voor het open gebied aan de overkant van de Dommel.”, sluit Richard af en Leo knikt daarbij instemmend.

Boek bestellen
Wilt u het boek bestellen dan kan dat via de website van heemkundige kring 'De Oude Vrijheid'. Twijfelt u nog, vanaf eind deze week ligt bij 't Paperas een exemplaar ter inzage en is het vanaf 26 november te koop. www.oudevrijheid.nl, onder het kopje actualiteiten.