Afbeelding

Presentatie herindelingsontwerp: streefdatum gemeentefusie 1 januari 2017

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - De colleges van de drie aanstaande fusiegemeentes gaven dinsdagmiddag een presentatie van het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente Meierijstad. Als de gemeenteraden van de drie gemeentes op 27 november aanstaande akkoord gaan met dit ontwerp, is de eerste formele stap genomen voor de fusie, die 1 januari 2017 een feit zou moeten zijn.

Al jaren wordt er over de gemeentefusie gepraat en geschreven, er is veel voorwerk verricht, de naam is zelfs al bepaald, maar een formeel besluit om daadwerkelijk te fuseren is er nog steeds niet. Door akkoord te gaan met het herindelingsontwerp verklaren de drie gemeenteraden formeel samen één nieuwe gemeente te willen vormen. In de daaropvolgende acht weken kunnen belanghebbenden een reactie geven op dit besluit. Ook omliggende gemeentebesturen kunnen op het herindelingsontwerp een zienswijze indienen.
Met inachtneming van de reacties nemen de drie gemeenteraden vervolgens een besluit tot vaststelling van een herindelingsadvies. Vanaf dat moment is er voor de drie gemeenten sprake van een onomkeerbaar besluit.
Voorjaar 2015 wordt dit advies aangeboden aan het college van Gedeputeerde Staten dat dit, voorzien van haar eigen zienswijze, nog voor de zomer 2015 doorzendt aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Daarna start het wetgevingstraject. Uiteindelijk wordt op basis van een herindelingswet, vast te stellen door de 2e en 1e Kamer, de herindeling per 1 januari 2017 een feit.

Het herindelingsontwerp bevat een overzicht van gegevens die tot de fusie leiden. Aanleiding, doel, motief, kenmerken, kengetallen, sport, cultuur, sociaal, maatschappelijk, bevolking, kortom alle ingrediënten die de drie gemeentes met zich meebrengen plus een visie op de toekomstige ontwikkeling naar en van Meierijstad. “Een visie waarin zoveel mogelijk inwoners zich herkennen” aldus het document. Bij het bedrijfsleven wordt “food” genoemd als “de verbindende factor”: van Agrifood tot de vele restaurants en terrassen. Zoeken naar nieuwe verbindingen, veranderende bevolking, groei, duurzaamheid, het zijn zomaar wat onderwerpen uit de visieparagraaf.
Een onderdeel dat in ieder geval stof tot discussie zal geven, is de paragraaf over de gemeentegrenzen. Het ontwerp geeft aan dat deze met alle buurgemeentes ongewijzigd blijven, terwijl Son en Breugel een oogje heeft laten vallen op een paar gebiedjes aan Rooi’s zuidgrens.