Veranderingen bij MIK na de zomer van 2015

Roois nieuws
MIK (inclusief Pieter Brueghel) onderzoekt hoe zij vanaf 1 augustus 2015 verder kan gaan in een andere vorm. Dat is de conclusie die de organisatie moet trekken wegens de optelsom van de effecten van de economische recessie, de veranderende vraag en het gedrag van deelnemers en bezoekers en bezuinigingen bij de gemeenten in relatie tot de beperkingen van de huidige structuur.

MIK ontwikkelt een aantal scenario’s hoe deze nieuwe vorm eruit kan gaan zien. In essentie wil de organisatie toe gaan naar een kleinere vaste bezetting die flexibel aangevuld kan worden. Afhankelijk van de wensen van de gemeenten kan het toekomstplan per plaats verschillen. De gemeenten Veghel, Uden, Boxtel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel en Vught kiezen eind november het door hen gewenste scenario.

Het is te vroeg om in dit stadium uitspraken te doen over personele consequenties. Vóór 1 maart 2015 moet duidelijk zijn hoe MIK precies verder gaat na de zomer van 2015. Tot 1 augustus 2015 verandert er voor de deelnemers en bezoekers van MIK niets. Ook zullen veel cursisten na de transitie geen verandering merken: MIK blijft creatieve ontwikkeling mogelijk maken voor iedereen. Men kan blijven zingen, dansen, muziek, beeldende kunst en theater maken, maar het wordt wel anders georganiseerd.

Directeur-bestuurder Laurens Felix: “Het is een woelige tijd voor de cultuursector. Landelijk zie je dat veel kunstencentra al een transformatie hebben ondergaan, de deuren hebben gesloten of andere samenwerkingsvormen zijn aangegaan. MIK heeft geen andere keuze dan inspelen op de huidige ontwikkelingen en invulling geven aan een ander toekomstperspectief. Een nieuwe vorm waarbij de opgebouwde kennis, kwaliteit en kunde van MIK behouden kan blijven voor de lokale samenleving.”