Flinke daling schoolverlaters in Sint-Oedenrode

Roois nieuws
Op basis van de definitieve cijfers over het schooljaar 2012-2013 blijkt dat de regio van het RBL BNO met 1,4% het op een na laagste percentage voortijdig schoolverlaters kent van Nederland.

Redenen voor deze goede cijfers zijn onder andere:
- Samenwerking in één bureau tussen leerplicht en RMC waardoor informatie over jongeren niet verloren gaat, ook als ze niet meer leerplichtig zijn.
- Leerplichtambtenaren zijn gekoppeld aan scholen. Zij spreken hier de leerlingen, de ouders en de scholen aan op hun verantwoordelijkheid. Hierdoor ligt de verantwoordelijkheid daar waar hij hoort.
- Er wordt eenduidig gewerkt. Verzuim van 18- en 18+ jongeren wordt op dezelfde manier opgepakt. Het RBL BNO is werkzaam op de ROC’s waar het grootste deel van de leerlingen uit regio Brabant Noord Oost onderwijs volgt.
- Vroegtijdige signalering van achterliggende problematiek bij schoolverzuim. Dit is van groot belang want zo kan snel en adequaat de juiste hulp ingezet worden, waardoor hogere kosten voor de samenleving worden voorkomen.

In de afgelopen jaren is door het onderwijs en gemeenten met succes geïnvesteerd in het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Het totaal aantal voortijdig schoolverlaters is landelijk gedaald naar 27.760. Het ministerie van onderwijs beoogt in 2016 dit aantal terug te brengen naar 25.000. Blijvende inspanning van het onderwijs en de gemeenten is in de komende jaren dan ook noodzakelijk om het behaalde resultaat vast te houden en een verdere daling te realiseren. In Sint-Oedenrode heeft ook een flinke daling plaatsgevonden. Daar is het percentage schoolverlaters gezakt van 31% naar 14%.

Voortijdig schoolverlaten
Jongeren tot 23 jaar die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie zijn voortijdig schoolverlaters. Een jongere met een startkwalificatie beschikt over een diploma op minimaal MBO-niveau 2 of een HAVO- of VWO-diploma.