Bouwbedrijf van Stiphout als aannemer betrokken bij realisatie

Roois nieuws
Maandag 28 oktober heeft Mars Nederland in Veghel een nieuwe waterzuiveringsinstallatie voor afvalwater uit de chocoladefabriek officieel in gebruik genomen. Bouwbedrijf van Stiphout realiseerde de waterhal van deze unieke waterzuiveringsinstallatie.

Voor de buitenstaander lijkt de waterhal een simpel rechthoekig gebouw. In deze bouwkundige schil zaten echter vele uitdagingen, zowel in de voorbereiding als in de uitvoering. Omdat deze waterzuiveringsinstallatie de eerste is die in Europa wordt gebouwd, was het voor alle betrokken partijen pionieren. Projectleider Jesse van Doornmalen van het Rooise bouwbedrijf legt uit: ‘Dat pionieren is ontzettend mooi om te doen maar zorgt ook voor een aantal uitdagingen. We realiseerden een robuuste fundering. Op een oppervlakte van 85m2 zijn 35 mortelschroefpalen in de grond geboord, met daarop een 400mm dikke vloer, die het gewicht dragen van de watersilo (1500 ton) waarin het vervuilde water wordt opgeslagen.’

Directeur Jeroen van Stiphout vult aan: ‘Daarnaast was het gehele installatieproces nog vol in ontwerp. Dus het realiseren van het juiste aantal technische voorzieningen, mantelbuizen en sparingen in vloeren, wanden en daken ten behoeve van het uitgebreide leidingstelsel moesten we in het werk regelen. Dat vereist veel flexibiliteit van onze eigen mensen en alle onderaannemers. Het geeft dan veel voldoening voor alle partijen als dat lukt.’

De waterzuiveringsinstallatie is uniek in zijn soort omdat deze enerzijds afvalwater omzet in biogas, dat vervolgens weer wordt gebruikt als energievoorziening in de fabriek. Anderzijds zuivert de installatie het afvalwater zodat 99% weer hergebruikt kan worden. De installatie maakt gebruik van de nieuwste anaerobe Memthane-technologie en is daarmee het eerste Memthane-proces dat op het Europese vasteland is gerealiseerd. Mars zet met deze technologie een belangrijke stap in haar doelstelling om in 2040 volledig duurzaam te produceren Na maanden testen voldoet de installatie aan de standaard van Mars. Het is de bedoeling dat alle 31 chocoladefabrieken van Mars in de wereld een dergelijke installatie krijgen.

De waterhal werd vorig jaar -in november 2013- casco opgeleverd. In juni 2014 is de waterzuivering in gebruik genomen en langdurig getest. De officiële opening van dit prestigieuze en duurzame project vond vorige week onder grote internationale belangstelling plaats.