Tip van de Prins: Tip 11

Roois nieuws
Tip 11 is bij mij op de deurmat gevallen en beste Papbuiken het is niet zomaar een tipje. Het lijkt erop dat de nieuwe hoogheid al begint met advies te strooien voordat hij geïnstalleerd is. Ik begin zo langzamerhand wel het gevoel te krijgen dat de Prinskeuzecommissie ons bewust een bepaalde richting in wil sturen. Zou het de Prinskeuzecommissie te heet onder de voeten worden en zitten de Jagers van Papgat ze op de hielen.

Misschien hebben de Lion Hunters, een anoniem Jachtgezelschap van afgelopen jaren dit jaar wel op het juiste moment toegeslagen. Of zijn het de leden uit de Raad van Elf die zich dit jaar geformeerd hebben tot een echt jachtgezelschap. Wie zal het zeggen.
Laat ons eerst eens even serieus kijken naar tip 11 ‘Advies van de Neije vur de jeugd: Carnaval is kei moi. Goa gerust oe gang, mar comazuipen heurt doar echt ni bij’. Het kan natuurlijk alle kanten op, maar het ligt voor de hand dat er hier sprake is van een aanwijzing richting een persoon die zich betrokken voelt bij de maatschappij. Maar het kan natuurlijk ook een aanwijzing zijn richting een kroegeigenaar, jeugd- en jongerenwerker, medewerker van een adviesbureau, een vrijwilliger van de jeugdtent, een bestuurslid van jeugdcarnaval. Misschien werkt de nieuwe prins of zijn partner wel als eerste hulp verpleegkundige of is hij een ouder waarvan de kinderen de leeftijd van de jeugdtent zijn ontgroeid en dit jaar voor het eerst de Rooise horeca gaan opzoeken. Het baart mij overigens wel wat zorgen dat deze laatste tip alleen maar betrekking heeft op de nieuwe Prins en niet op zijn Heer Adjudant.

Ik loop alle tips nog eens even met je door, misschien dat de informatie van de laatste tips aanleiding geeft om anders te kijken naar de eerste tips. Het begon allemaal met Tip 1. 3x3+1 = 11 Diverse rekenmodules heb ik hier op losgelaten, heb vrienden geraadpleegd en Internet afgespeurd maar niemand kon mij hier een zinnig antwoord opgeven. Misschien heeft onze nieuwe Prins wel dyscalculie of geeft hij bijles in rekenen. Tip 2. Het volgt elkaar skon op De leeftijd van de Prins, Heer Adjudant en de partners volgen elkaar op of de kinderen volgen elkaar misschien wel in geboortejaar op. Tip 3. Hij heeft al eens in de raad gezeten Jeugdraad, dorpsraad, wijkraad, ouderraad, schoolraad , je raad het al de keuze is enorm. Tip 4. Ze klappen der dik tegen Zouden wij in navolging van Prins Erik en Prins Roel weer een Prins krijgen die gewend is de grote trom te slaan bij een van de Rooise carnavalskapellen. Als dat zo is dan moet het mogelijk zijn om met behulp van Tip 5 D’r zit behoorlijk wa muziek in de juiste kandidaat Prins in te leveren.

Tip 6. https://www.youtube.com/watch?v=Jj4nJ1YEAp4  Kan alle kanten op en heeft misschien wel helemaal niets te maken met het lied of met de zanger maar met het feit dat de zanger zijn hoofddeksel afzet, zijn wapens opbergt en zijn jasje weghangt. Wordt hier misschien een persoon bedoeld dit elk jaar duidelijk herkenbaar gekleed gaat tijdens carnaval en dit jaar zijn carnavalstenue inlevert voor het Prinsenpak en steek. Of verwijst deze tip simpelweg naar een lid van ‘de Jagers van Papgat’. Het blijft zoals de titel van het lied doet vermoeden een grote gok. 7. Tis um mi de paplepel ingegivve kijk bij de tips op papgat.com voor mijn uitgebreide uitleg over deze tip. 8. Zij zen di joar pas 55 joar Na jaren van jonge Prinsen kan het natuurlijk ook zo maar gebeuren dat we dit jaar te maken krijgen met een Prins en Heer Adjudant die de 50 gepasseerd zijn. Persoonlijk verwacht ik echter dat het, zoals ook het geval was met tip 1 er weer gerekend moet worden en diverse jaren bij elkaar worden opgeteld. Misschien gaat het hier om de opgetelde jaren van lidmaatschap bij een vereniging.

9. Rood, geel en gruun stao ze goed! Elk jaar opnieuw worden er tips geplaatst die met kleuren te maken hebben. In de voorafgaande jaren hadden deze nooit te maken met de kleur van een vereniging waar de heren lid van zouden moeten zijn. Dat zou ook te gemakkelijk zijn. Nee de tipgevers hebben vaak dieper liggende gedachten en maken er vaak een mengelmoesje van. 10. We houwe pas op as ze goan sluiten Is dit de eerste tip die de nieuwe Prins zelf heeft mogen schrijven en zijn de andere tips allemaal geschreven door de leden van de Prinskeuzecommissie? Waarom begint deze tip plotseling met het woordje ‘We’?
11. Advies van de Neije vur de jeugd: Carnaval is kei moi. Goa gerust oe gang, mar comazuipen heurt doar echt ni bij. Ondanks dat ik een groot liefhebber ben van het heerlijk gerstenat wat van Lieshout uit naar ons mooie Papgat wordt gebracht, ben ik het met deze laatste tip roerend eens. Maar dat telt natuurlijk voor ons allemaal en er kan er maar een de Prins van Papgat worden. Wat zal de dieperliggende gedachten zijn achter deze en alle andere tips.

Mocht je alle tips nog eens terug willen lezen kijk dan op papgat.com en lever daarna je oplossing in bij de voorzitter van de Prinskeuzecommissie: Henry van der Zanden, Willem-Alexanderstraat 38, Sint-Oedenrode maar mailen mag je hem natuurlijk ook: henryenkitty@gmail.com En ben jij de eerste die het koppel goed heeft geraden, dan word je persoonlijk door de nieuwe Prins en Heer Adjudant gefeliciteerd en krijgt je een overheerlijke fles Papgatwijn en natuurlijk de eeuwige roem.
Ik nodig jullie graag uit om op zaterdagavond 8 november, samen met alle carnavalsvierders naar de residentie van Papgat te komen om getuigen te zijn van de altijd spectaculaire onthulling en installatie van de nieuwe Prins van Papgat en zijn Heer Adjudant. Natuurlijk gaan we op deze avond eerst nog afscheid nemen van Prins Erwin Pap d’n urste en Heer Adjudant Paul.