Overeenstemming hulp en ondersteuning WMO 2015 en Jeugdwet

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Burgemeester en wethouders hebben een besluit genomen de contracten voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning 2015 en 2016 mede te ondertekenen.

 
Hierdoor kunnen nu de volgende contracten worden gesloten:

 
 
 
 • deelovereenkomsten voor flexibele en specialistische jeugdhulp met ruim honderd jeugdhulpaanbieders, namens alle gemeenten regio      Brabant-Noordoost voor 2015;
• specialistische hulp Wmo 2015 en 2016 met 24 geselecteerde aanbieders, samen met andere gemeenten in de Meierij;
• hulp Wmo 2015 met 33 aanbieders in het kader van het overgangsrecht, ook samen met de andere gemeenten in de Meierij.

Contracten Wmo 2015
Alle 24 geselecteerde aanbieders voor specialistische hulp Wmo in 2015 en 2016 hebben inmiddels een brief met een overeenkomst gehad, en het verzoek om uiterlijk 4 november 2014 akkoord te gaan. Zij kunnen dan op 10 november 2014 de overeenkomsten tekenen.

Contracten Jeugdhulp
De contracten voor flexibele en specialistische jeugdhulp worden getekend wanneer alle 18 gemeenten in de regio Brabant-Noordoost de gemeente ’s-Hertogenbosch hiervoor hebben gemandateerd. De meeste colleges hebben dit, net als Sint-Oedenrode, besloten op 28 oktober 2014; een aantal doet dit op 4 november. De aanbieders jeugdhulp hebben de contracten al ontvangen. Met enkele grotere aanbieders worden nog gesprekken gevoerd, omdat zij zich beraden op de manier waarop zij de bezuinigingen kunnen doorvoeren. De gemeente adviseert hierbij. Zij tekenen naar verwachting wel, zij het iets later. We staan ervoor dat iedereen die hulp nodig heeft, die ook krijgt.

Bovenregionale hulp
Niet alle hulp is in de regio Brabant Noordoost voorhanden. Daarom werkt de regio samen met de regio Zuidoost. Op dit moment maken zij afspraken met acht instellingen over o.a. jeugdreclassering en jeugdbescherming, jeugdzorgplus (gesloten jeugdzorg), zorg voor licht verstandelijk beperkte jeugdigen, klinische jeugdverslavingszorg en specialistische jeugd-GGZ. Er worden maatwerkafspraken gemaakt. Begin november wordt overeenstemming verwacht. De lichte vertraging wordt deels veroorzaakt door de zeer recente afspraken tussen het Rijk, de branches en de VNG over hoogte van de decentralisatiekorting.

 
Tot slot zijn op landelijk niveau raamovereenkomsten gesloten met acht organisaties die ondersteuning leveren aan zintuiglijk gehandicapten. Dit is geregeld door het Rijk.