Beats winnen het van cijfers

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Maarten Swinkels had een kantoorbaan. Iedere dag kronkelden er cijfertjes op zijn papier én in zijn hoofd. Niet in zijn hart. Daar bonkten de beats. Tijdens het werken maakte Maarten ritmes, voelde hij baslijnen en schreef hij in gedachten een plaat. Enkele maanden geleden wonnen de beats het van de cijfers. De Rooienaar zegde zijn baan vaarwel en koos voor een zelfstandig bestaan in de muziekwereld.

“Het is heel spannend, maar ik moet dit doen”, vertelt Maarten vastberaden. Veel mensen zullen jaloers zijn op zijn ommezwaai. Het is makkelijk om in een keurslijf te blijven hangen, moeilijk om het roer om te gooien. Maarten doet het, vooral ook omdat hij niet hoeft te wedden op één muzikaal paard. Maarten heeft een drumschool, is uitvoerend drummer, DJ op feesten en maakt ook nog eens eigen platen. Het biedt hem een goede basis.

Muzikale basis
Maarten komt uit een muzikale familie. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was liep Maarten al op driejarige leeftijd op blikken te meppen en waande hij zich een volleerd trommelaar. Een paar jaar laten zette hij de eerste serieuze stappen. Maarten: “Veel mensen kennen de familie Sijbers. Meerdere familieleden zaten bij de harmonie in Nijnsel. Ik ook. Samen met mijn neef Jeroen Sijbers werd ik lid en volgden we trommellessen. Ik kwam terecht bij de slagwerkgroep.” Het is voor Maarten een goede basis gebleken voor zijn hele muzikale ontwikkeling. Enkele jaren terug besloot Maarten om zich muzikaal nog verder te laten scholen en naast een eerdere studie bedrijfskunde nog een tweede deeltijdstudie in de muziek te gaan volgen, namelijk drums lichte muziek aan de Schumann Akademie en het conservatorium van Rotterdam. Toen hij later verschillende keren op auditie moest, gaf zijn talent, maar vooral ook zijn kunde de doorslag. Op die manier belandde Maarten in de wereld van musicals. “Mijn muzieksmaak is heel breed”, verklapt de Rooienaar. “Zo heb ik altijd een voorliefde gehad voor musical, daar komen verschillende muziekstijlen maar ook disciplines als muziek, spel, zang en dans bij elkaar. Daarom besloot ik auditie te doen als drummer om muziek te maken tijdens musicals. Inmiddels heb ik gespeeld bij onder andere Little Shop of Horrors, Bare, The Wiz, Footloose en Romeo en Julia. Daaruit is ook een band ontstaan waar ik mee optreed. Eén ding heb ik wel geleerd. Je moet goed spelen, steeds weer. Aan een diploma alleen heb je in deze wereld niet veel.”

Lees verder in DMRK van deze week