Het Nationaal Schoolontbijt viert 12e editie op 2.500 basisscholen

Roois nieuws
Een goed ontbijt is broodnodig, zeker voor kinderen. Om dat te onderstrepen is er jaarlijks Het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaar gaan ruim 500.000 kinderen op zo’n 2.500 basisscholen samen ontbijten. Ze krijgen via hun bakker of supermarkt uit de buurt een gezond ontbijtpakket met vers brood, allerlei beleg, melk en fruit. Bij deze 12e editie van Het Nationaal Schoolontbijt, van 3 tot en met 7 november, ontbijten in zo’n 225 gemeenten ook schoolklassen met hun burgemeester op het stadhuis. Kortom: heel Nederland ontbijt!

Een gezond ontbijt
Dit jaar geeft Het Nationaal Schoolontbijt een nog beter voorbeeld met een gezond ontbijtpakket. Dat bestaat uit tarwebolletjes, krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, fruitstroop, halvajam, smeerkaas, 30+ kaas, halfvolle melk en appels. Voor de kinderen met een glutenovergevoeligheid zitten er glutenvrije crackers in het pakket. De kinderen krijgen ook vrolijke placemats en folders met ontbijttips voor hun ouders. Een gezond en compleet ontbijtpakket dus. Bakkers uit het hele land en de supermarktketens Albert Heijn, Coop, Hoogvliet, PLUS en Poiesz zorgen ervoor dat de scholen op tijd hun ontbijtjes krijgen.

Burgemeestersontbijt
Buiten de scholen eten ook bijna 225 burgemeesters op het gemeentehuis een broodje met een schoolklas uit hun gemeente. De burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan Make-A-Wish Nederland, de stichting die alweer 25 jaar de liefste wensen vervult van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Ook de scholen dragen bij aan dit goede doel. Samen helpen ze zo de dromen waar te maken van kinderen voor wie gezondheid niet vanzelfsprekend is. Zo kunnen die weer even kind zijn, in plaats van patiënt.

Nieuw lesmateriaal
Het Nationaal Schoolontbijt is meer dan een leuk ontbijtfeest. Het is ook leerzaam: met speciaal lesmateriaal ontdekken de kinderen waarom een goed ontbijt zo belangrijk is. Dat lesmateriaal heeft Het Nationaal Schoolontbijt samen ontwikkeld met het Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), de Nederlandse Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Zij hebben ook hun handtekening gezet onder een Ontbijtconvenant, waarmee ze samen in woord en daad de missie van Het Nationaal Schoolontbijt steunen om het ontbijtgedrag van basisscholieren te verbeteren.

Ontbijten blijft broodnodig
De aandacht voor een gezond ontbijt als start van de dag blijft belangrijk. Ontbijten geeft energie, levert belangrijke voedingsstoffen, helpt de stoelgang en laat kinderen minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen, waardoor het risico op overgewicht kleiner wordt. En het is natuurlijk is heel gezellig om samen te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt laat dat van 3 tot en met 7 november weer aan heel Nederland zien.

Maak een #ontbijtselfie!
In de week van Het Nationaal Schoolontbijt van 3 t/m 7 november roepen we heel Nederland op om een #ontbijtselfie te maken en die te delen op Twitter en Facebook. Laat jij ook iedereen zien hoe goed en lekker je ontbijt?