Afbeelding

Bibliotheeksteunpunten in kleine kernen dicht

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Vanwege herschikking van de beschikbare middelen voor het in stand houden van de bibliotheeksteunpunten is in overleg met de gemeente en bibliotheek de Meierij besloten om de bestaande bibliotheeksteunpunten in de kleine kernen van Sint-Oedenrode met ingang van 1 augustus jongstleden te sluiten.

Aangezien de scholen van SKOSO erg veel belang hechten aan taal- en leesontwikkeling is er voor gekozen om deel te gaan nemen aan ‘De Bibliotheek op School’. Daarvoor worden de budgetten van de gemeente, die bibliotheek de Meierij subsidieert, en de scholen samengevoegd. ‘De Bibliotheek op School’ is een landelijk concept, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Het doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school en thuis. Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of zij lezen of niet. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Leren begint bij lezen.
Binnen de school is een fysieke collectie aanwezig en daarnaast is het mogelijk dat kinderen op digitale wijze boeken kunnen reserveren vanuit de collectie van bibliotheek de Meierij. Ook de kinderopvang die in de schoolgebouwen is gehuisvest, zal betrokken worden bij dit concept.
De bibliotheek op school is niet meer beschikbaar voor de lezers die ouder zijn dan 12 jaar. Eerder is gebleken dat deze doelgroep weinig gebruik maakt van deze bibliotheek. In overleg met de dorpsraden wordt deze mogelijkheid later opnieuw onderzocht. Bibliotheek de Meierij is dit schooljaar van start gegaan met ‘De Bibliotheek op School’. In Sint-Oedenrode wordt met dit concept gestart op de scholen in de kleine kernen: bs. De Sprongh in Olland, bs. Franciscus in Boskant en bs. St. Antonius van Padua in Nijnsel.
Maandag 6 oktober a.s. vindt de officiële opening plaats in de aula van bs. St. Antonius van Padua. De openingshandeling zal verricht worden door wethouder Jan van Burgsteden, hij heeft ook de kern Nijnsel als aandachtsgebied in zijn portefeuille. Na evaluatie wordt dit concept mogelijk ook uitgerold op de scholen in het centrum. Uiteraard kunnen ouders en kinderen ook gebruik blijven maken van de centrale bibliotheek op de Markt.