Naamgeving nieuwe gemeente; inspraak gemeenteraad Richard de Visser

Roois nieuws
Graag leg ik u 3 vragen voor. Maar eerst een toelichting op die vragen.. Eén van de agendapunten vanavond is: ‘naamgeving nieuwe gemeente’. Na veel wikken en wegen is een speciale commissie tot 3 mogelijke namen gekomen. Alle inwoners van Sint-Oedenrode - en ook die van Schijndel en Veghel – kunnen op één van deze namen hun stem uitbrengen, als zij 12 jaar of ouder zijn. De meerderheid gaat bepalen welke naam de nieuwe gemeente gaat dragen.

De afgelopen maanden hebben inwoners van Sint-Oedenrode er herhaaldelijk bij u op aangedrongen aan alle stemgerechtigden van Rooi rechtstreeks de vraag voor te leggen of zij vóór of tegen een gemeentelijke fusie zijn.
U bent voor die vraag volstrekt Oost-Indisch doof gebleven. U vond het beter om in een onderonsje met de gemeenteraden van Schijndel en Veghel de hele zaak in kannen en kruiken te gieten. Toen u het met Schijndel en Veghel op hoofdlijnen allemaal had vastgelegd en geregeld, belegde u 2 inloopavonden. Niet om te horen wat de Rooienaren van uw plan vonden. Nee, alleen maar om ons uit te leggen waarom ú die fusie belangrijk, dringend gewenst of zelfs noodzakelijk vond. Wel vreemd dat er voor uw fusieplan tot 4 keer toe een ander motief is gegeven:
1. Eerst was het motief: Rooi wil fuseren omdat minister Plasterk gemeentes wil van minstens 100.000 inwoners. U koos voor de vlucht naar voren: samen met het College vond u dat je beter zelf kunt kiezen met wie je samen gaat dan dat dit onder dwang moet. Maar die plannen van Plasterk zijn allang van tafel. Bijna geen enkele andere gemeente kiest voor gemeentelijke fusie. Rooi is één van de uitzonderingen!
2. Toen was het motief: er komen veel nieuwe taken op de gemeentes af: de langdurige zorg, de uitvoering van de participatiewet en de jeugdzorg. Maar – zo vertelde de burgmeester mij al op de 1ste inloopavond – dat gaat Rooi samen met 20 omliggende gemeentes in een groot samenwerkingsverband (!) aanpakken. Dus ook dát is geen reden tot fusie.
3. Het volgende motief was: fusie leidt tot meer effectiviteit en efficiëntie – dat is nodig, want er moet bezuinigd worden. Maar uit het onderzoeksrapport van COELO van juni 2014, blijkt dat fusie helemaal geen besparing oplevert.
4. “Nee”, zegt onze burgemeester op 16 september in het Eindhovens Dagblad: “Rooi fuseert juist helemáál niet om financiële redenen. Rooi fuseert zodat de nieuwe gemeente aan de burgers meer kwaliteit kan leveren.” Maar als u dát wilt, kunt u met een ambtelijke fusie volstaan! Dan hoeven we helemaal niet één gemeente te worden!
Vraag 1: Geachte leden van de raad, beste mede-Rooienaren: waaróm wilt u eigenlijk fuseren? Wat is nou toch voor u het échte motief?

DeMooiRooikrant heeft uit inwoners van Sint-Oedenrode een panel gevormd van 450 personen; dat is 6% van alle Rooise stemgerechtigden. Van die 450 panel-deelnemers is driekwart tegen de vorming van één gemeente: meer dan 330 mensen (DMRK d.d. 23 juli 2014). Dat zou toch een duidelijk signaal moeten zijn: de overgrote meerderheid van dat panel wil die fusie van u helemaal niet!
Maar het liet u, als ‘vertegenwoordigers’ van de Rooise bevolking, volstrekt siberisch. U vindt de opvatting van 330 mensen kennelijk te onbeduidend - niet de moeite waard om rekening mee te houden.

Over het fusiebesluit heeft u de Rooise stemgerechtigden niet geraadpleegd. Maar nu het over de naam gaat die de nieuwe gemeente gaat dragen, wilt u ons ineens wél raadplegen en gaan de meeste stemmen gelden.
Vraag 2. Geachte leden van de raad, beste mede-Rooienaren: waarom heeft u de Rooise bevolking niet over de fusie geraadpleegd en waarom doet u dat wel over de naamgeving?

Vraag 3. Kan ik vanavond in deze raadsvergadering uw antwoord op deze vragen verwachten en plaatst u uw antwoorden ook in DeMooiRooikrant van komende week?
Stel, u geeft op mijn 2 eerste vragen geen antwoord. Niet in deze vergadering en ook niet in DMRk van komende week. Dan zijn de conclusies evengoed zo helder als glas:
- De motieven voor fusie veranderen elke keer opnieuw. Blijkbaar is het ook voor u niet duidelijk waaróm u wilt fuseren.
- U, als volks’vertegenwoordigers’, weigert om aan de Rooise burgers te vragen wat die van uw fusieplan vinden.
Met deze conclusies ben ik óók tevreden. Want:
In het ‘Beleidskader 2013 over gemeentelijke herindeling’ (ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) staan de criteria waaraan een gemeentelijke fusie of herindeling getoetst wordt. Eén van die criteria is het vinden van ‘maatschappelijk draagvlak’. Hoe de Rooise gemeente aan het verkrijgen van maatschappelijk draagvlak vorm heeft gegeven, moet in een logboek worden verantwoord. De Gemeente Sint-Oedenrode heeft juist op dit punt heel veel steken laten vallen. Ik ben daarom van plan de consequenties van die missers grondig te laten onderzoeken om te zien of aan dat criterium van ‘maatschappelijk draagvlak’ in voldoende mate is voldaan.

Ik dank u.

Richard de Visser

Beleidskader gemeentelijke herindeling van 27 juni 2013:
“Om het draagvlak van de inwoners en maatschappelijke organisaties te kunnen beoordelen, vraagt het kabinet wel aan gemeenten, … aandacht te besteden aan het maatschappelijk draagvlak en de wijze waarop dit is vastgesteld, inclusief de ingediende zienswijzen. Het kabinet vraagt ook aan de betrokken gemeenten in een logboek bij te houden op welke wijze burgers en maatschappelijke organisaties betrokken en geraadpleegd zijn in het herindelingsproces.”