Samenwerking Preventie- en Handhavingsplan Alcohol

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - In juni 2014 heeft de gemeente Sint-Oedenrode een Preventie- en Handhavingsplan Alcohol (PHPA) voor de komende 4 jaren vastgesteld. In dit plan staat het beleid voor preventie van alcoholgebruik onder jongeren en het beleid met betrekking tot de handhaving van de Drank- en Horecawet. Op basis van het PHPA zal toezicht en handhaving uitgevoerd worden door onder andere controles op het schenkgedrag van horecaondernemers.

Om op een juiste manier invulling te geven aan deze controles zoeken acht gemeenten elkaar op om een handhavingsestafette te organiseren. Het gaat om de gemeenten Boekel, Boxmeer, Landerd, Oss, Schijndel, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel.

Doel
Het doel van de handhavingsestafette is “Het naleefgedrag van horecaondernemers controleren met betrekking tot het schenken van alcoholische drank om te voorkomen dat alcoholgebruik onder jongeren < 18 jaar kan plaatsvinden”. Het uitvoeren van de toezichthoudende taak en handhavend optreden wordt gezamenlijk – met elkaar en voor elkaar – gedaan. Tevens wordt bezien of en hoe in de toekomst vaker op deze wijze kan worden samengewerkt, ook op andere thema’s zoals ‘kleine ergernissen in de openbare ruimte’.

Controle
Als er overtredingen worden geconstateerd dan maken de controleurs het boeterapport en/of eventueel proces verbaal op. De procedure voor het opstarten van het handhavingstraject zal door de betreffende gemeente worden opgepakt en verder worden afgewerkt.

Samenwerkingsconvenant
Er is een samenwerkingsconvenant opgesteld waarin deze samenwerking tussen de 8 gemeenten, de politie en het OM wordt bekrachtigd. Met de politie binnen deze regio zullen nadere afspraken worden gemaakt om te zorgen voor benodigde back-up bij de controles.

Na afloop van de estafette vindt een evaluatie plaats. Naar aanleiding daarvan kan de samenwerking vastere vorm krijgen.