Afbeelding

1 oktober internationale dag van de ouderen

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Welzijn De Meierij vraagt uw aandacht voor de internationale dag van de ouderen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in 1990 de eerste dag van oktober uitgeroepen tot ‘internationale dag van de ouderen’.

Thema’s waarvoor de Verenigde Naties zich willen inzetten zijn ondermeer: de zorg voor ouderen in ziekenhuisomgeving verbeteren, maar ook strijden tegen de uitsluiting en de eenzaamheid die de derde leeftijd bedreigen.

In tegenstelling tot andere (met name oosterse) culturen waarbij soortgelijke feesten in het teken staan van respect voor de ouderdom en de gebreken die met de ouderdom gepaard gaan, gaat het bij dit feest in de westerse wereld toch om de vitaliteit van mensen boven de 55. Landelijke manifestaties zijn rond deze datum vaak in de vorm van beurzen (zoals de 50PlusBeurs) en activiteiten van het Ouderenfonds.

Het beeld van de oudere is in onze westerse samenleving drastisch veranderd. Van een afgewerkte mens die achter de geraniums mocht gaan zitten naar een vitale persoon die maatschappelijk actief blijft.

Feitelijk is er het hele jaar door aandacht voor senioren inde vorm van tal van activiteiten. Ontmoeting, themabijeenkomsten, sport en beweging, actie, ontspanning, creativiteit en ga maar door.

De kwetsbaarheid van senioren zit hem niet zozeer in lichamelijke problemen (hoewel we ons zorgen maken over het grote aantal mensen met geheugenproblemen en mensen die in eenzaamheid leven), als wel in een toenemende kwetsbare positie (financieel door alle bezuinigingsmaatregelingen, in de rol van vrijwilliger en in de rol van mantelzorger).

Aandacht voor de ouder wordende mens in de totale maatschappelijke samenhang blijft van groot belang.
In samenwerking met de afdelingen van de KBO en in Schijndel ook de Seniorenraad zet Welzijn De Meierij zich ook in voor het welzijn van senioren. U vindt ons in Schijndel op Steeg 9 en in Sint-Oedenrode op Odendael 3. U kunt ook bellen (073-5441400) en mailen (info@welzijndemeierij.nl). Ook vindt u onze informatie op onze website (www.welzijndemeierij.nl).