Afbeelding

Kinderboekenweek 2014 viert feest

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - De Kinderboekenweek is jarig! De 60ste Kinderboekenweek - van woensdag 1 t/m zondag 12 oktober 2014 - viert het kinderboek onder het motto Feest! Bibliotheek De Meierij en het MIK hebben samen een spetterend programma ontwikkeld voor alle groepen van het basisonderwijs. Bijna 20 basisscholen in het verzorgingsgebied van de bibliotheek hebben gebruik gemaakt van dit aanbod, waarmee een kleine 4000 kinderen in de basisschoolleeftijd worden bereikt.

Het programma voor de basisscholen staat helemaal in het teken van één verhaal rondom het thema feest: het verhaal van Jolijn Vrolijk, een feel good verhaal over hoop, doorzettingsvermogen, kracht, een ander helpen en vooral over … hoe je van je leven een feest maakt! Het programma wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Zo is er een programma voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.
In de groepen 1 en 2 staat het jonge broertje van Jolijn centraal: Pepijn van 5 jaar oud. Pepijn kan net een beetje ‘lezen’: bij prentenboeken verzint en speelt hij zelf een heel verhaal. In de klas wordt elke dag een boekenfeestje georganiseerd met tips van de bibliotheek. De theaterdocent van MIK stimuleert de kinderen om in een ‘personage’ te stappen en samen avonturen te beleven.

In de groepen 3 en 4 staat broertje Joris van 8 jaar centraal. Hij houdt heel erg van lezen en geniet ervan om zich helemaal te kunnen verliezen in een boek. Elke schooldag in de Kinderboekenweek staat er één feestverhaal centraal dat wordt voorgelezen door de leerkracht. De goede afloop van de verhalen wordt gevierd met een feestboekendans, die stapje voor stapje wordt aangeleerd. De theaterdocent van MIK neemt de leerlingen mee in zijn verhalen in zijn grote jas met diepe zakken waar van allerlei soorten voorwerpen en boeken in verborgen zijn. De leerlingen worden uitgedaagd theaterscènes te maken naar aanleiding van een voorwerp uit de jas.

In de groepen 6, 7 en 8 staan Jolijn en haar vrienden en vriendinnen centraal. Jolijn heeft veel meegemaakt en daarom wil ze feestjes organiseren voor andere kinderen die wel een feest kunnen gebruiken! Elke dag in de Kinderboekenweek staat er één aspect van het organiseren van een feestje centraal. De beeldende docent van Mik is de partyplanner. Hij weet alles van het organiseren van geweldige feestjes. Maar is dat wel zo? De leerlingen in de klas worden uitgedaagd om daarmee samen een kunstfeest te organiseren.

In de bibliotheek
In de bibliotheken in Berlicum, Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. Er wordt een themapresentatie met boeken en andere materialen rondom het thema Feest! samengesteld en er zijn gratis kinderboekenweekkranten en voorleesgidsen beschikbaar, zolang de voorraad strekt. Ook liggen er kleurplaten klaar voor de kinderen die een bezoek brengen aan de bibliotheek. Jeugd tot en met 17 jaar kan het hele jaar door gratis lid worden van de bibliotheek.