Afscheid Oranje Vereniging wegens nieuwe uitdaging bij De Loop’r

Roois nieuws
Olland - Sinds jaar en dag organiseert de Oranje Vereniging feestelijkheden op nationale feest- en herdenkingsdagen die betrekking hebben op het Huis van Oranje. Het bestuur sluit ieder jaar af met een feestelijke barbecue. Twee weken geleden nam Erik Huijbregts tijdens die gelegenheid afscheid van de vereniging. Uit handen van interim-voorzitter Will van der Linden ontving hij de Zilveren Speld van Verdienste voor 8 jaar tomeloze inzet als voorzitter van de Oranje Vereniging. Aangezien Huijbregts pas als tweede persoon die eer te beurt valt, was hij totaal verrast.

Bevrijdingsdag, dodenherdenking en Koningsdag
Tijdens Bevrijdingsdag, dodenherdenking en, niet te vergeten, Koningsdag verzorgt de Oranjevereniging een uitgebreid programma voor alle Rooienaren. Denk maar eens aan de alom bekende koningsmarkt en de oranje-optocht met versierde fietsen. Huijbregts begon in 2007 als voorzitter voor de Oranje Vereniging. “Ik was net een jaar geen wethouder meer toen ze me vroegen en ik wilde graag die uitdaging aangaan”, aldus Erik: “In 2009 vierden we het dertigjarig bestaan. Dat vind ik nog steeds één van de hoogtepunten, vanwege de ijsbaan op het kerkplein en de samenwerking met het Ronald McDonald Kinderfonds. Een Ronald McDonald clown was erbij en Grad Damen verzorgde een optreden. Vooral de ijsbaan kostte behoorlijk wat geld, maar binnen een paar dagen vonden we heel veel sponsors en was de begroting rond. Alle opbrengsten gingen naar Ronald McDonald. Later hebben we als bestuur zelfs een rondleiding gekregen in het Ronald McDonald huis in Tilburg.”
Huijbregts roemt de samenwerking met Odendael. Ieder jaar verzorgt de Ollandse Dorpskapel daar het Oranjeconcert. Samen met de burgemeester wordt het Wilhelmus gezongen en er wordt gerikt en gekiend. “En wat dacht je van A-meezing Rooi, in samenwerking met de Sanseveria’s. Zoveel Rooienaren die allemaal samen op één plein Nederlandstalige liedjes zingen: dat is zeker een mooie ervaring.” Met weemoed denkt Erik terug aan de nostalgische kermis op de markt. “Drie jaar hadden we nostalgische attracties, zoals de ouderwetse zweefmolen, en de daarbij behorende nostalgische prijzen. Ik vind het nog steeds een gemiste kans dat de Rooise horeca niet de handen ineen heeft weten te slaan. De terrasjes zaten elke keer toch goed vol.”



“Ik weet het wel te waarderen als mensen iets extra’s doen buiten het normale. We kunnen alles in deze maatschappij wel zien als vanzelfsprekend, maar dat is gewoon niet zo.”



Persoonlijke inzet
Een ander bijzonder moment was het planten van de Koningslinde aan de corridor, vanwege de overstap van Koninginne- naar Koningsdag. Dat gebeurde samen met de burgemeester en met Pieter van den Berk, die de boom geschonken had. “Zulke dingen zijn gewoon super”, vindt Erik: “Ik weet het wel te waarderen als mensen iets extra’s doen buiten het normale. We kunnen alles in deze maatschappij wel zien als vanzelfsprekend, maar dat is gewoon niet zo.” Vanuit die waardering blijkt direct de reden voor de persoonlijke inzet van Erik. “Ik vind het wel leuk om van alles te organiseren buiten de normale structuur om”, bevestigt hij lachend. Ondanks alle mooie herinneringen ziet Huijbregts de toekomst voor de Oranje Vereniging niet rooskleurig in. “Er moet hard aan getrokken worden om de vereniging en de activiteiten in stand te houden. Zowel vanwege het aantal vrijwilligers die de handjes uit de mouwen steken, als financieel gezien. Ik hoop dat ook de gemeente zich realiseert dat het wel allemaal haalbaar moet blijven. We hoeven er geen cent aan over te houden. Als we quitte spelen, is het voor ons geslaagd. De laatste paar jaar lukt dat echter niet meer. We putten nu uit onze reserves en dat kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan.” Ter nagedachtenis aan de bevrijding van Rooi 70 jaar geleden had de Oranje Vereniging grootse plannen, maar kreeg daarvoor geen subsidie. Alleen de militaire expositie vindt doorgang. Volgens Hans Vervoort wordt het wel direct de mooiste expositie die hij ooit heeft gegeven. De 101 Airborne division komt uitgebreid aan bod en veel dagelijkse oorlogszaken worden tentoongesteld. De expositie vindt plaats van 13-28 september in de raadzaal van het gemeentehuis.

Ollandia en De Loop’r
Naast zijn voorzitterschap in de Oranje Vereniging, is Erik sinds geruime tijd tevens voorzitter van Ollandia. Bovendien gloort er alweer een nieuwe uitdaging aan de horizon. Het afscheid van de Oranje Vereniging is gekoppeld aan zijn start als voorzitter van stichting gemeenschapshuis De Loop’r. “Toen De Loop’r op mijn pad kwam, leek me dat geweldig interessant. Ollandia en De Loop’r zijn twee heel belangrijke pijlers voor het maatschappelijk belang en de leefbaarheid van het dorp. Maar twee functies, zeker van die omvang, zijn wel genoeg”, moet Erik toegeven. Volgens hem heeft Olland veel geluk gehad dat de realisatie van De Loop’r op het juiste moment voor elkaar is gekomen. Hij roept met name de Ollandse bevolking op om zoveel mogelijk gebruik te maken van De Loop’r. “We moeten zuinig zijn op hetgeen we hebben,” vindt hij: “Alles wat we verliezen, komt niet meer terug. Mijn eerste uitdaging is om tot een sluitende exploitatie te komen. Dat kunnen we alleen maar verwezenlijken door activiteiten en feestelijkheden te organiseren binnen de grenzen van de vergunningen. In goed overleg met Wovesto en de gemeente, moeten we bepalen wat de mogelijkheden zijn.”

Alle verenigingen, instellingen, of particulieren die iets willen organiseren in De Loop’r, kunnen zich wenden tot info@deloopr.nl. Zowel op sportief, cultureel als maatschappelijk gebied zijn er veel mogelijkheden. Ook de Oranje Vereniging kan altijd extra hulp gebruiken. Kijk op www.oranjeverenigingsint-oedenrode.nl voor meer informatie.