Muzikaal afscheidscadeau van Nol Ardts

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Nol Ardts, zangdocent bij MIK, nam zondag 29 juni op een bijzondere manier afscheid van zijn loopbaan bij het MIK. Aan het einde van dit schooljaar gaat hij met pensioen. Hij wilde geen afscheidsreceptie, maar koos voor een muzikaal cadeau, in de vorm van een concert-eucharistieviering. Namelijk de "Krönungsmesse" van Mozart.

Vijfendertig jaar lang was Nol muziekconsulant en zangdocent aan het MIK, de Lindenberg Nijmegen en de voormalige muziekschool de Meander in Boxmeer.
Als zangdocent had hij goed contact met zijn leerlingen en in deze bijzondere eucharistieviering wilde hij hen, te samen met zijn collega’s, nog eens samen brengen.

Om 9.30 uur begon de ‘Missa in C Krönungsmesse ’ van Meester W.A. Mozart in de Martinuskerk. De kerk zat vol met belangstellenden. De uitvoering werd verzorgd door vijfenvijftig koorleden (leerlingen, oud-leerlingen, collegae), een ad hoc orkest en vier solisten: Antoinette Stevens (sopraan), Louise Rijs (alt), Maarten Stevens (tenor), Nol Ardts (bariton) en organist Bert Augustus. Het geheel stond onder leiding van Leo Smeets. De aanwezigen hoorden het Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus-Benedictus en het Agnus Dei. De uitvoering werd een muzikaal hoogtepunt en het was puur genieten van alle muzikale talenten in deze "Krönungsmesse." Dat zei ook Pastor Rens: “religie en cultuur vormen samen een goede harmonie”. Na de zegening door de pastor en zijn toespraak, volgde een langdurig applaus voor alle uitvoerenden van dit religieus muzikaal evenement.

Ter info: Deze sprankelende, feestelijke mis in C.K.V. 317 , bijgenaamd "Krönungsmesse" heeft Mozart geschreven in Salzburg. In 1791 werd deze mis uitgevoerd tijdens de kroning van Leopold de Tweede te Praag. Sindsdien heeft deze mis een grote aantrekkingskracht behouden. Niet in het minst, omdat Mozart op zeer expressieve wijze de oude misteksten op muziek wist te zetten.