Afbeelding

Solexrace meer Ollands getint

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Het ene evenement is nog maar net achter de rug of het volgende staat in Olland alweer voor de deur. Voor de vierde keer inmiddels zal de Ollandse Solexrace worden verreden. Zondagmiddag 6 juli ligt het parcours rondom Café D’n Toel gereed voor ieder die de strijd aan wil gaan op de Solex.

Tot op heden werd de Ollandse solexrit met name georganiseerd door een clubje fanatiekelingen uit Liempde (stichting Lexso). Harold Prinsen en Hans van Houtum vonden dat daar verandering in moest komen. Een ‘Ollands tintje’ was volgens hen onontbeerlijk. Ze vonden drie rasechte Ollanders die het stokje van hen wilden overnemen. Jos Markus hielp als vrijwilliger al mee met de opbouw van het parcours. Hij leverde vaak veel materialen en samen met zijn neef Berry Markus maakte hij deel uit van één van de deelnemende Solexteams. Arjan Timmermans reed zelf nooit mee. Hoe hij erbij verzeild raakte? “Solex-rijden is er gewoon nog nooit van gekomen,” lacht Arjan: “maar ik hielp wel mee met het opbouwen van het terrein.”

Mooie wedstrijdelementen
“Wij dachten ‘dat regelen wij wel even met z’n drieën’, maar we hebben nu wel door dat het bestuur altijd al veel meer regelde dan wij doorhadden”, aldus Jos Markus. Gelukkig kon het drietal blijven rekenen op de steun en toeverlaat van de oud-bestuursleden. Vergunningen aanvragen, sponsors zoeken, tijdwaarnemers regelen, deelnemers benaderen… het lijkt allemaal eenvoudig, maar het moet wel even gebeuren. Iedere donderdagavond treffen de mannen elkaar Café D’n Toel en wordt er heel wat besproken. De sleutelfactor is voor hen gezelligheid en daarnaast zijn er in Olland weer een aantal mooie wedstrijdelementen. Vorig jaar werd de spectaculaire kombocht gelanceerd die als snel werd omgedoopt tot de ‘MooiRooi’ bocht. “De kombocht komt dit jaar niet in de tent. Om hem voor iedereen toegankelijk te maken, wordt hij in het veld geplaatst met de tijdswaarnemingen in de binnenbocht”, licht Hans toe. De solexrace is namelijk volledig gedigitaliseerd. “Elke Solex krijgt een transponder, waarmee de rondetijden worden bijgehouden. Gaat de Solex te hard, dan volgt een penalty van 1 minuut. En daar wordt streng op toegekeken.”

Strijd met hilariteit
Om de strijd op nostalgische wijze in te luiden, gaat de hilariteitsrit aan de solexrace vooraf. Uiteraard gaat het hierbij niet om de snelheid, maar om de meest verrassende uitdossing. Het kan zo gek niet zijn of het past wel op een Solex. Wie niet wil racen, maar wel van een grapje houdt, kan ook meedoen met de hilariteitsrit. De meest hilarische solexrijder kan een leuke prijs verdienen t.w.v. €100,- Vanwege het WK wordt de hilariteitsrit ditmaal niet op zaterdag, maar op zondag verreden. De solexrace zal om diezelfde reden niet in 8, maar in 6 uur verreden worden. Het hele weekend is er feest bij Café D’n Toel. Op zaterdag worden alle solexen gekeurd. DJ Johnny gaat er een gezellige boel van maken en iedereen kan de WK-kwartfinale volgen bij Café D’n Toel. Zondag om 12.30 uur begint de hilariteitsrit. De solexrace gaat om 14.00 uur van start en duurt tot 20.00 uur. Rond de klok van 21.00 uur wordt het winnende team in de watten gelegd en zal de band Meuk de avond vullen met live muziek.

Reserveer het weekend van 5 en 6 juli alvast in je agenda en kom alle solexrijders aanmoedigen. Vanaf Café D’n Toel loopt het parcours via de Locht naar de Schootsedijk, Nieuwstraat, Laageind, Ollandseweg en weer terug naar Café D’n Toel. Wil je zelf nog meedoen met de Solexrace en/of de hilariteitsrit? Inschrijven is nog mogelijk. Kijk op www.cafedentoel.nl voor meer informatie.