“Het is goed toeven in Amerika, maar gezelligheid kennen ze er niet”

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Karel van der Velden, een zeer bekende klompenmaker uit Sint-Oedenrode, werd vorige week begraven. Zoon Kees is al 21 jaar woonachtig in Holland – Michigan (VS). Natuurlijk kwam hij over om zijn pa de laatste eer te bewijzen. Vandaag vliegt hij weer terug naar de States, maar DeMooiRooiKrant wilde hij nog even te woord staan.

Zijn tongval is nog steeds zo Roois als de Knoptoren in volle glorie. Het verraadt zijn thuisland niet. Terwijl buiten de Jaarmarkt in volle gang is, vertelt Kees over zijn leven in Amerika. Twee echte Rooienaren komen binnen, toevallig van dezelfde leeftijd. Kees is even stil, luistert naar het gesprek en grijpt dan zijn kans. “Ik ken jou”, knikt hij naar de dame. Na goed kijken en bij het horen van de naam maakt verbazing plaats voor enthousiasme. ‘Kees, dat is lang geleden’! klinkt het uit twee monden.

Kees komt nog regelmatig in Sint-Oedenrode. Zijn moeder woont in Odendael en soms zoekt hij vrienden op. “Het is goed toeven in Amerika, maar gezelligheid kennen ze er niet. Ik mis Rooi dan ook regelmatig”, geeft de Amerikaan toe. Kees runde ooit kort de klompenfabriek van zijn vader, samen met een neef met precies dezelfde naam. De intredende import uit China koste hem de kop. “Vijf jaar na de oorlog nam mijn vader de klompenfabriek over van opa”, begint Kees aan een historische update. “Samen met Janus van der Velden ging hij goede tijden tegemoet. Ons pa kwam op het idee om souvenirs te gaan maken. Eerst klompjes, daarna ook molentjes, bootjes en nog veel meer. In de hoogtijdagen hadden ze zo’n zestig man in dienst. Op een gegeven moment namen ik en neef Kees de fabriek over. Die hebben we twaalf jaar gerund, tot het slecht ging.” De toenmalige vrouw van Kees was Amerikaans. Samen zagen ze meer mogelijkheden overzee, dus besloten ze 21 jaar geleden om te emigreren. Inmiddels is de geboren Rooienaar hertrouwd en vier jaar geleden begon hij een sloopbedrijf. “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als de afgelopen jaren”, glimlacht hij vriendelijk.

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant