Afbeelding

Het geheim van het “Witte goud”

Roois nieuws
Sint-oedenrode - De afgelopen tijd heeft het heerlijke weer niet alleen de stemming van de mensen beïnvloed. Ook de asperges laten de kop niet hangen. Het seizoen van het “Witte goud” is dit jaar met bijna een maand vervroegd. Voor de meeste Bourgondiërs een welkome bijkomstigheid. Met de vele professionele eetgelegenheden zijn zij in Sint-Oedenrode aan het juiste adres. Maar wat maakt een asperge zo goed?

Niemand kan dat beter uitleggen dan Annie van Hoof uit Olland. Tot twee keer toe werden haar asperges tot de lekkerste verkozen door de “Aspergeproevers” van Het Brabantse Aspergegenootschap. Daarvoor had ze ook al twee keer een tweede plek op haar naam mogen zetten. Als klap op de vuurpijl zong ze een aspergelied, waarmee haar bijnaam “Koningin van de asperges” geboren werd. “Het geheim zit hem in het vochtig houden van de asperges”, zegt de aspergeteelster. “Na het steken, worden ze bij ons meteen in het water gelegd. Zo kunnen ze niet uitdrogen. Als ze droog worden weggelegd, gaat de kwaliteit achteruit. Ook kunnen ze gaan verkleuren. Daarom houden wij ze alsmaar in het water, leidingwater overigens. Dat is het schoonst.”

Over wat de lekkerste manier is om asperges te eten, hoeft Annie niet lang na te denken. “Het originele recept natuurlijk. Asperges, gecombineerd met ei, ham, krieltjes en botersaus. Doordat het seizoen ditmaal langer duurt, denk ik overigens dat veel mensen alternatieven gaan uitproberen. Meestal stoppen we op 24 juni met steken, want dat is ongeveer de langste dag. Zo krijgt de aspergeplant nog voldoende tijd de gehele groeicyclus af te maken om zo weer genoeg voedingsstoffen naar de wortels te brengen voor de productie van het volgende seizoen.”

Niet alleen de telers zorgen ervoor dat iedereen tijdelijk kan genieten van de heerlijke smaak van dit seizoenproduct. Ook de koks volgen een strikte bereidingswijze om het maximale uit de asperges te halen. Ralf Dirven, kok/eigenaar van Brasserie de Beleving, laat het één en ander weten. Hij haalt zijn asperges bij Van de Meugheuvel in Olland. “Ik ben geen voorstander van allerlei toevoegingen. De asperge moet herkenbaar blijven. Daarom doe ik er alleen maar een snufje zout bij. Ook is de ‘bite’ belangrijk. Je moet voelen dat je iets eet. In de loop der jaren heb ik de tijd ontdekt waarin ze het best te koken zijn. Hoewel het door de maat nog weleens kan verschillen, is zeven minuten vaak prima. Ook laat ik ze afkoelen in het vocht, zodat de smaak goed bewaard blijft.”