Libellenexcursie in de Hazenputten

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Op zondag 4 mei is je kans om met de Heem-natuurgroep van Heemkundekring “De Oude vrijheid” uit Sint-Oedenrode naar de Hazenputten te gaan op zoek naar libellen. Tijdens de wandeling zal uitleg gegeven worden wat de Hazenputten zo'n goed libellengebied maakt en wat de levenswijze van libellen is.

Wat veel mensen in Rooi en omgeving niet weten over de Hazenputten in het Vressels bos, is dat dit gebied onder de 10 beste libellengebieden van Brabant hoort. Veel insecten- en libellenfanaten uit het midden en westen van het land bezoeken jaarlijks de Hazenputten om zijn rijke en bijzondere libellenfauna. De laatste jaren zijn maar liefst 34 soorten libellen waargenomen. Dit is een groot aantal gezien het feit dat er in Nederland ongeveer 65 soorten libellen voorkomen. Meer dan de helft van het totaal aantal in Nederland voorkomende soorten libellen is dus in het Vressels bos waar te nemen!
Soorten met prachtige namen zoals de Speerwaterjuffer, Vuurlibel, Tengere pantserjuffer en Noordse witsnuitlibel zijn er te bewonderen. Het wordt dus hoog tijd om ook mensen uit Rooi en omgeving kennis te laten maken met libellen.
We vertrekken om 9.00 vanaf de Markt in Sint Oedenrode. Voor degene die in Nijnsel en omgeving wonen kunnen om 9:15 aansluiten op de parkeerplaats aan de Ostayeweg. Volg de Vresselseweg, dan de weg Hazenputten inrijden en dan rechtsaf de Ostayweg inrijden.