Wil je dat je kinderen oud worden?

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Begin deze maand publiceerde het IPCC (internationaal panel voor klimaatverandering) haar 5e rapport. Het haalde de pers nauwelijks. Weggestopt op pagina 3 of 4 van de landelijke dagbladen en een paar woorden in het journaal. Hoe komt het toch dat de mens collectief de opwarming van de aarde bagatelliseert en zelfs meer CO2 gaat uitstoten in plaats van te kiezen voor de drastische reductie tot wel 70% in 2050 die nodig is om de aarde nog leefbaar te houden.

Is het zo erg dan?
Ja, helaas. Algemeen is de conclusie dat de wereldwijde temperatuurstijging beperkt moet blijven onder de 2 graden en dat is niet voor niets. De verschillende klimaatscenario’s beschrijven verregaande mondiale veranderingen als de temperatuur boven de 2 graden stijgt. Het laatste IPCC rapport geeft aan dat we nu echt alles op alles moeten zetten om niet boven de 2 graden stijging uit te komen en dat terwijl de CO2 uitstoot de laatste 10 jaar zelfs met 10% is gestegen in plaats van gedaald. De gevolgen zijn nu al zichtbaar, voor wie het niet gelooft kijk dan nog eens de uitzendingen van klimaatjagers terug. We zijn net kikkers in een pan water die langzaam opwarmt. Een kikker springt niet uit de pan maar blijft gewoon zitten totdat ie is gekookt.

Hoe komt het dat wij mensen niet reageren?
CO2 is niet zichtbaar, het kost niks en geen CO2 uitstoten is lastig, daar moet je iets voor doen en daar zijn wij mensen niet van. Ons mensen gaat het om economische groei, banen en welvaart op de korte termijn. Wij kijken niet verder dan onze neus lang is, genieten van een warme winter (maart jl.) en zeggen dan ‘heerlijk toch?’ tegen elkaar. Toen vorige winter wat langer duurde hoorde je ‘ zie je wel, het klimaat warmt helemaal niet op toch?’ En dat terwijl beide fenomenen direct terug te voeren zijn op het veranderende klimaat zo vertelde ons ook Helga van Leur, ons meest populaire weervrouwtje, die we wel geloven als ze het weer voor morgen voorspelt maar helaas niet geloven als ze vertelt dat er meer achter zit.

De mens is van nature een egoïst, die denkt op de korte termijn en daarbij gericht is op overleven voor zichzelf. We wijzen daarbij graag naar de ander of vragen ons direct af wat voor zin het heeft hier wat te doen als ze in China iedere week een kolencentrale openen. De zorgen van vandaag voor werk, inkomen, gezin en familie hebben prioriteit, CO2 reductie is iets voor de politiek, dat boeit verder niet en is absoluut geen onderwerp van gesprek op straat of aan de keukentafel thuis. We vergeten daarbij dat wij met elkaar de politiek zijn.

Kikkers in de kruiwagen of kikkers in de pan?
In Nederland zijn de laatste 2 jaar maar liefst 500 lokale initiatieven opgestaan die lokale duurzame energie willen realiseren. De techniek maakt het mogelijk. Je huis isoleren levert je zelfs meer comfort en het verdient zich ook nog eens snel terug, net als zonnepanelen. De zon levert immers in 1 uur voldoende energie om iedereen op aarde een heel jaar van energie te voorzien. We moeten het alleen willen met elkaar. Doorgaan met CO2 uitstoten gaat veel meer geld kosten om de gevolgen op te vangen dan de investeringen die nodig zijn om het duurzaam te doen. De vraag is alleen, hoe krijgen we alle kikkers uit de opwarmende pan in de duurzame kruiwagen? Ook in Sint Oedenrode wordt een initiatief om lokaal te beginnen voorbereid. Wil je dat je kinderen oud worden? Neem dan zelf het initiatief en houd DeMooiRooiKrant in de gaten.