Afbeelding

De wondere wereld van de bijen

Algemeen

In dit artikel wil ik u meenemen naar de wondere wereld van de bijen. Veel mensen spreken mij aan: ‘het gaat slecht met de bijen, is het niet?’ Dat klopt inderdaad, maar gelukkig zijn er nog wat enthousiastelingen in ons dorp die moeite doen om dit bijzondere diertje zijn gang te laten gaan. In een viertal artikelen van april tot september willen wij u door de jaarcyclus van dit prachtige diertje leiden. Dat doen we door te vertellen over een bijenvolk dat op een A-lokatie staat, op camping de Graspol in Nijnsel tussen de bloemen op een prachtig plekje.

Door: Pieter van Besouw

De bijen zijn belangrijk voor ons mensen. Zeker 30% van ons voedsel wordt mogelijk gemaakt door de bijen. Ze bevruchten appels, peren, aardbeien, blauwe bessen, maar ook kiwi’s, uien, bloemkool en nog veel meer. Albert Einstein schijnt ooit gezegd te hebben: ‘als de bijen uitsterven heeft de mens nog maar 4 jaar te leven’. Waar of niet, het is een belangrijk beestje.

Het volk
Een bijenvolk bestaat uit 1 koningin, werkbijen en darren. In de zomer kan een volk bestaan uit 50.000 bijen. De koningin zorgt voor de voortplanting en heeft een iets langer achterlijf. De (vrouwelijke) werkbijen doen al het werk in en buiten de kast. Dat wil zeggen, ze maken de raten schoon, zorgen dat de koningin eitjes kan leggen, verzorgen het broed, halen het stuifmeel en de honing en slaan het op in de raat. Van april tot ongeveer september zijn er ook mannelijke bijen, darren genaamd. Darren hebben geen angel en kunnen dus niet steken. Ze zijn een stuk groter dan werkbijen. Hun enige taak is het bevruchten van een jonge koningin. Als er een nieuwe koningin geboren wordt gaat ze eenmalig op bruidsvlucht. Dat betekent dat ze zich een paar dagen begeeft in een sexorgie waarbij ze uitvliegt en achtervolgt wordt door de darren en door een flink aantal in de lucht bevrucht wordt. Al het sperma wordt goed bewaard in het achterlijf van de koningin en is genoeg om gedurende een jaar of 5 elke dag in de zomer ongeveer 1000 eitjes te leggen.

Lees woensdag meer in DMRK