Afbeelding

Veel stuwen Waterschap De Dommel staan al op zomerpeil

Roois nieuws
De lente is nog maar een paar dagen oud en nu al staat droogte en droogtebestrijding op de agenda van Waterschap De Dommel. Een zachte en een relatief droge winter zorgen voor weinig stroming in de beken en een laag grondwaterpeil.
De afgelopen winter (dec t/m maart) is er 185 mm neerslag gevallen. Normaal is dat 265 mm. Afgelopen maand maart is zelfs maar 1/3 (20 mm) gevallen ten opzichte van normaal. En het belooft de komende weken droog te blijven. Er wordt weinig neerslag van betekenis verwacht. Stuwen zijn dit jaar eerder omhoog gezet op een stand die bij de zomerpeilen horen.

Weinig stroming in de beken
Om een redelijke waterstand in de beken te behouden staan de stuwen in de beken in het gebied van Waterschap De Dommel hoog. Dit houdt in, met de geringe hoeveelheden water die voorradig zijn, dat er weinig stroming in het water zit. We gaan nu echter ook het punt bereiken dat de waterpeilen zullen gaan dalen. De Reusel bijvoorbeeld is één van de beken die het snelst met een tekort aan water kampen. Momenteel heeft de Reusel nog een hoeveelheid water van ongeveer 20% ten opzichte van een gemiddelde afvoer. Bij 10% kan het waterschap een onttrekkingsverbod afkondigen voor een bepaalde beek. Als zo’n verbod van kracht is mogen boeren en terreinbeheerders geen water meer onttrekken uit beken voor het beregenen van gewassen en gras. Een te laag waterpeil en weinig stroming hebben nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit en voor de planten en dieren in en rond de beken en sloten.

Lage grondwaterstand
Na half december is er weinig regen gevallen. Het grondwater is hierdoor maar weinig aangevuld. Voor grondwaterstanden maken we onderscheid in een winter- en een zomerpeil. De grondwaterstand heeft momenteel (eind maart) hier op de Brabantse zandgronden een peil die bij het einde van het voorjaar (juni) hoort. Om het tekort aan grondwater aan te vullen en verdroging tegen te gaan, houdt Waterschap De Dommel de waterpeilen in de beken hoog. Stuwen staan hoog om water vast te houden. Het water in de sloten en beken krijgt zo meer tijd om de grond in te zakken en het grondwater aan te vullen. Zo zorgen we voor voldoende water. We houden ook rekening met agrariërs die hun land willen bewerken en tijdelijk juist lagere peilen willen. Zij moeten voor het bewerken van de grond en het inzaaien van planten met zware landbouwmachines het terrein op kunnen. Het waterschap houdt rekening met al die verschillende belangen.

Grafiek: hoeveelheden neerslag afgelopen half jaar ten opzichte van normaal.
De neerslaggegevens in dit artikel zijn van het KNMI-station Eindhoven, dus regiospecifiek.