Afbeelding

Bewegen is gezond

Roois nieuws
Bewegen is gezond. Dat geldt zeker ook als je ouder wordt. Het is heel belangrijk om je lichamelijke conditie zo lang en zo goed mogelijk op peil te houden. De laatste tijd wordt echter ook steeds duidelijker dat bewegen ook zeer belangrijk is voor de geestelijke gezondheid. Het blijkt ook een belangrijk middel te zijn in de strijd tegen bijv. dementie en depressiviteit.

Nu de kosten voor de zorg steeds meer een gemeentelijke zaak worden, is het van belang dit preventieve aspect zwaar te laten meewegen. Als de gemeente dit de komende jaren tot haar beleid maakt, vindt zij daarbij de KBO met haar ruim 1800 leden aan haar zijde. Ook wij trachten met onze activiteiten de ouderen binnen de gemeente zoveel mogelijk tot bewegen te stimuleren. Fietsen, dansen, wandelen, slow-samba, tai-chi en jeu de boules behorenop dit moment tot ons bewegingsaanbod.

Naarmate mensen ouder worden, kan bewegen echter steeds problematischer worden. Als sporten of ander bewegingsvormen niet meer mogelijk zijn, is zwemmen een activiteit die nog wel heel lang beoefend kan worden. Het is zeer gezond, omdat het hele lichaam actief is terwijl de gewrichten nauwelijks belast worden. Heel veel Rooise senioren zijn dan ook wekelijks in het zwembad te vinden, zo’n 500 ouderen maken regelmatig van het zwembad gebruik. Als KBO vinden we het dan ook belangrijk dat deze voorziening voor Sint-Oedenrode gehandhaafd blijft.

Uiteraard is dit niet alleen voor ouderen belangrijk. Leren zwemmen is tegenwoordig een integraal deel van de opvoeding, zodat deze voorziening ook voor jonge gezinnen belangrijk is. Ook voor de wat oudere jeugd biedt het zwembad een gezonde en gezellige manier om in een redelijk beschermde manier te ontspannen.
We hopen dan ook van harte dat u deze overwegingen zult meewegen bij het vaststellen van het gemeentelijk beleid voor de komende jaren. Op de steun van de KBO kunt u hierbij rekenen.

Met vriendelijke groet, namens KBO Boskant, KBO Nijnsel, KBO Olland en KBO Centrum,