Koster Brock herleeft.

Roois nieuws
Op donderdag 10 en vrijdag 11 april aanstaande gebeurt er in Sint-Oedenrode wat niemand voor mogelijk hield:
De Rooise koster Adriaan Cornelis Brock (1775-1834) herleeft opnieuw, dit jaar voor de 8ste keer. Op het Kerkplein wordt een standbeeld van hem geplaatst.

Op donderdag 10 april verzamelt de helft van de groepen vijf van alle basisscholen zich om half tien op het Kerkplein, op vrijdag de andere helft. De kinderen zijn daar op uitnodiging van koster Brock. Tussen de manuscripten van koster Brock is een brief gevonden, waarin hij de Rooise kinderen van groep 5 uitnodigt om mee te zoeken naar de verborgen schatten.Als die schatten ontdekt zijn valt hem pas echt de eeuwige rust ten deel.

Het is zelfs mogelijk om hem hiervoor tijdelijk uit de dood op te wekken, zodat hij zelf mee kan zoeken en aanwijzingen kan geven. De verzamelde kinderen moeten al hun geestelijke krachten aanwenden om het standbeeld van koster Brock tot leven te wekken, want alleen die kracht kan de dood overwinnen. En jawel hoor, het standbeeld wordt langzaam maar zeker een mens van vlees en bloed. Als koster Brock eenmaal van de sokkel af is en met beide voeten op de grond staat, neemt hij de aanwezige kinderen in groepjes van 10 à 12 mee langs de plekken die hij nog (her)kent. Veel is verdwenen, het Sint Oden Rode van weleer is voor koster Brock schokkend veranderd. Hij is dan ook maar wat blij als hij her en der herkenningspunten ziet in het nieuwe Sint-Oedenrode. Dan leeft hij op en vertelt honderd uit.

Tot zijn grote vreugde treft hij op diverse locaties de oorspronkelijke bewoners aan, hetgeen tot een hartelijk weerzien leidt, om het vervolgens uitvoerig te hebben over “vroeger”!
In de route zijn tien locaties opgenomen die tot het Roois Cultureel Erfgoed gerekend worden en deze zijn over twee routes verdeeld:

Route A: de Markt, de Stoomzuivelfabriek , het Heemhuis, De Knoptoren, De Dommel
Route B: het Kerkplein met de Sint-Martinuskerk en de Odakapel, Sint-Paulusgasthuis,Smederij van de Kamp,Mariëndael (het oude deel van het gemeentehuis), kasteel Henkenshage.
Al wandelend door Rooi met koster Brock ontmoeten de kinderen in levende lijve onder andere Sint-Oda, smid v. d. Kamp en zijn vrouw, Bertje van Schijndel en Leentje van Oorschot, baron van Coehoorn, freule de Girard de Mielet van Coehoorn, de schout , een heuse veldwachter en zelfs muzikanten, marktkooplui, en vissers, waaronder Twanneke van den Oever.
Het geheel wordt op diverse plaatsen ook nog muzikaal opgeluisterd ( bij het begin en het einde, in de Knoptoren en in Mariëndael).
Aan het einde van de dag , om kwart over twee ,hebben de kinderen de schatten ontdekt.

Dan is het ook de hoogste tijd voor koster Brock om weer terug te keren op zijn sokkel. Ook hier is de geestelijke kracht van de kinderen onontbeerlijk en als hij op het plein voor de kerk weer op de sokkel staat, verandert de menselijke gedaante langzaam in een standbeeld. Het doel van deze rondwandeling door Sint-Oedenrode is, dat de kinderen middels ‘cultureel erfgoed beleven’ zich bewust worden van het cultureel erfgoed dat Sint-Oedenrode rijk is.

Het initiatief is afkomstig van SKOSO/CURIOSO. Voor het conceptplan tekende Cecilia Vissers, kunstenares, lid van Stichting PACT en woonachtig te Sint-Oedenrode, voor de inhoudelijke en planmatige uitwerking een groep studenten van de Fontys Hogescholen, Pabo te Veghel. Het project krijgt fysiek gestalte, dankzij de inschakeling en medewerking van de locale professionele instellingen en amateurverenigingen en heel veel vrijwilligers op gebied van kunst en cultuur.