“Van Frans leerde ik te luisteren achter de woorden”

Roois nieuws
De verkiezingen laten niet lang meer op zich wachten. Kort na de spannende woensdag 19 maart zal er een nieuw bestuursorgaan worden gevormd. Een raad met veel, heel veel nieuwe gezichten. Jonge honden en rotten in het vak. Dat zal vast even wennen zijn. Vooral nu de nestor van de raad de ronde tafel vaarwel heeft gezegd. Jarenlang zat hij naast zijn politieke sparringpartner Tilly van den Tillaar. Het zal wennen zijn om ze niet naast elkaar te zien zitten….

Voor de burgemeester – die zat immers altijd naast de twee – de andere partijen, maar vooral voor Tilly en Frans zelf. “Ik denk wel dat ik af moet kicken”, geeft Frans nu al toe. “Of dat ik zo nu en dan op de politieke tribune plaats ga nemen? Vast wel, maar zeker niet iedere keer.” Er zitten sowieso maar weinig oud-raadsleden, ex-wethouders of voormalig ambtenaars op de tribune. Na zoveel jaar trouwe dienst vindt Frans het ook wel prima om het te laten gebeuren. Met een wakend oog op de achtergrond.

Tegengas
Via Tilly zal hij heus wel op de hoogte blijven. Samen vormden ze jaren de politieke partij BVT. Geen één coalitie had het makkelijk met deze twee charmante pitbulls aan de vergadertafel. Maar hoe hebben ze elkaar gevonden? Frans: “Begin jaren negentig heb ik samen met Tilly in het bestuur gezeten van BWI. Ik leerde haar kennen als een wijze en ambitieuze vrouw. Na die tijd heb ik haar heel lang niet gezien. Tot ik haar een keer op het terras zag zitten. We raakten aan de praat en niet veel later haalde ik haar over om de politiek in te gaan. Gelukkig deed ze dat.” De twee hadden duidelijk iets aan elkaar. Naar buiten toe droegen ze hetzelfde standpunt uit. “Iedere zondagavond kwamen we bij elkaar om het nodige door te nemen en voor te bereiden. Ik zal die heftige discussies wel missen, want we waren het zeker niet altijd met elkaar eens. We zaten dan echt te bomen, maar uiteindelijk kwamen we er altijd uit.” De juiste chemie komt aan het licht. Frans houdt niet van jaknikkers. “Daar heb ik inderdaad niets aan. Tegengas is goed. Als je maar respect voor elkaar blijft houden”, voegt hij toe.



“Ik zal die heftige discussies wel missen, want we waren het zeker niet altijd met elkaar eens.”



Goed luisteren
Tilly is al begonnen met het ontdekken van een nieuw pad. Nog een paar weken zit ze in de raad met Frans, maar ondertussen timmert ze een fundament voor de nieuwe partij DGS/BVT. Ze is lijsttrekker van de partij en druk bezig met de voorbereidingen. Volgens Frans mag ze hem altijd inschakelen als adviseur. Dat zal ze vast ook wel doen, maar sommige elementen hoeft ze niet meer te vragen. Die heeft ze zich eigen gemaakt. “Ik heb van Frans geleerd om heel goed te kijken als iemand iets vertelt. Lichaamstaal zegt al ontzettend veel. Maar ook leerde ik om goed te luisteren, vooral om te luisteren achter de woorden. In debat komt dat vaak goed van pas.”

Billen bloot
Deze weken staan juist in het teken van debat. Gisterenavond vond het eerste verkiezingsdebat plaats in De Beurs. De komende weken volgen er nog meer. Tilly vindt het spannend, maar maakt zich niet druk. “Ik weet precies waar we voor staan en dat kan ik goed verdedigen.” Daar is Frans niet bang voor. Hij weet exact in welke positie Tilly zich nu bevindt. Frans: “Ik weet nog het moment dat ik in de raad wilde komen. Dat was een spannende tijd. Tijdens debatten moet je wel eens met de billen bloot, maar dat hoort erbij. Het gaat er om hoe je jezelf eruit redt. Dat komt met Tilly vast en zeker goed. Ik hoop dat het goed verloopt. Vooral met het oog op de toekomst is het belangrijk dat lokale partijen ons blijven vertegenwoordigen. Als we straks over gaan in een grote gemeente, moeten we opkomen voor ons eigen dorp. Natuurlijk wel met een blik over de grenzen.”

Tilly wil de kapitein zijn op dat schip. Haar trots voor Rooi steekt ze niet onder stoelen of banken. Ze wil Sint-Oedenrode profileren als groen dorp met een bruisend centrum. Toerisme vindt ze belangrijk. “Zo lang we onze eigenheid maar bewaken. Hetgeen wat Rooi, Rooi maakt”, zegt ze stellig. Het is wel duidelijk. Tilly gaat op volle kracht door, ambitieus en rechtdoorzee. Ook zonder Frans. Toch zal ze iedere zondagavond even zuchten, als ze de gezonde discussie mist.