Van Bonifantenhoeve naar Zandhoef

Roois nieuws
Nijnsel - Het gebied ten noordoosten van de Dommel was in de Middeleeuwen een groot heidegebied. Die paar boeren die er woonden hadden veel grond maar weinig opbrengsten. In het gebied dat we nu als Zandhoef kennen stonden vijf hoeves, Hoeve Strobol, Hoeve Stokven, 't Spanck, Hoeve Ten Hazenput en de Zanthoef. Deze laatste hoeve is de naamgever van het buurtschap, maar heeft niet altijd zo geheten.

De Bossche Kanunnik, Henric de Buc, bezat ten zuiden van 't Everse het landgoed 'Ter Heze'. Op dat landgoed stond een gelijknamige boerderij. In het begin van de vijftiende eeuw schonk De Buc dat landgoed aan de stichting 'De Bonifanten'. Deze stichting had tien armlastige studenten onder haar hoede genomen, die naast hun studie ook een zangkoortje vormden voor de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Met de opbrengsten van deze hoeve 'Ter Heze' werden de hongerige magen van de studenten gevuld. De hoeve 'Ter Heze', kreeg daarna dan ook snel de naam 'Bonifantenhoeve'.

Ten tijde van de 'Tachtigjarige Oorlog en de daarop volgende 'Vrede van Munster' in 1648 kwamen Hollandse troepen in onze regio. Er kwam toen een einde aan de bonifantenstichting die de hoeve exploiteerde. De 'Bonifantenhoeve' kwam toen in het bezit van de regering. Honderd jaar na de 'Vrede van Munster' kocht een zekere Antony Habraken de hoeve. Twee van zijn kinderen erfden de hoeve. Zijn zoon Arnoldus bleef op de oude hoeve wonen en zijn dochter Maria kwam met haar man Jan Verhoeven op de nieuwe hoeve te wonen.

Die nieuwe hoeve stond te midden van zandvlakten en heuvels, die begroeid waren met een enkele boom of struik. Omdat hoeves in die tijd vaak werden genoemd naar de omgeving waarin ze stonden, kreeg deze nieuwe hoeve de naam Zant-Hoeve. Die naam verbasterde langzaam in Zandhoef en daarmee kreeg het buurtschap ten oosten van de Dommel tussen de Krieze, 't Spanck, de Moerkuilen en de Hazenputten haar naam Zandhoef.


Kijk hier naar de film bij het verhaal>>>>>>>>