Afbeelding

Stilstaan bij hulpverlening en reanimatie

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Hoe belangrijk is burgerhulpverlening en reanimatie? Veel mensen beseffen de importantie, vooral als ze zelf of een familielid levensreddend zijn geholpen. Toch belanden deze thema’s vaak in de hoek van vergetelheid. Daar wil Stichting Rooi Hartsafe wat aan doen. Daarom houdt het op 8 maart aanstaande een Dag van Burgerhulpverlening en reanimatie in de brandweerkazerne van Sint-Oedenrode.

Rooi Hartsafe is één van de initiators van het “belangrijke evenement” zoals Toin Lathouwers het zelf noemt. De Rooienaar zet zich al jaren in voor een veiliger Rooi. Dat gaat alleen ‘samen’, daar is hij van overtuigd. “Door oog te hebben voor elkaars zorg en activiteiten ontstaat er ongevraagd een vorm van burger-participatie, en dat is een doel waar Stichting Rooi Hartsafe graag in verder wil. Dat kan op verschillende manieren. We moeten voorkomen dat iemand straks denkt ‘de ambulance is verderop in de wijk geweest. Had ik het maar geweten dan had ik kunnen helpen.’ Op 8 maart komen brandweer en politie ook tips geven hoe dat bereikt kan worden”, vertelt Lathouwers. De politie zal onder andere vertellen over het Burger Informatie Netwerk (BIN). Dat is een systeem waarin buurtbewoners elkaar kunnen informeren en waarschuwen via de mail. Dat kan gaan over allerlei belangrijke onderwerpen.
Veilig voelen op alle gebieden, en dat samen realiseren. Dat heeft Lathouwers voor ogen. Natuurlijk ook op het gebied van reanimatie en burgerhulpverlening. Lathouwers: “Er zijn nu binnen de twee postcodes 120 mensen aangemeld voor Hartslag.nu. Zij krijgen een sms van 112 als er in de buurt hulp nodig is op het gebied van reanimatie. We hopen dat dat er nog veel meer worden, zodat de vele AED’s in ons dorp op het juiste moment goed gebruikt worden.”

 Lees meer in DMRK van deze week