KV Nijnsel popelt om vijftigjarig jubileumfeestje te bouwen

Roois nieuws
Nijnsel - Raad eens hoe oud deze foto is? Juist, vijftig jaar. Daarmee heeft het dezelfde leeftijd als de Nijnselse korfbalvereniging. Er was in die tijd weinig tot niets te beleven in Nijnsel. De mannen trapten tegen de bal. De vrouwen hadden weinig om handen. Een enkeling was lid van Antonio, maar daar bleef het bij. Daarom nam dhr. J. Kok van de Nederlandse Koninklijke Sport Federatie samen met Ciska van Kessel het voortouw om een korfbalclub op te richten.

Pastoor van Gestel vond het een goed idee. In zijn keuken, in het bijzijn van zijn huishoudster, gaf hij toestemming. Dat moest in die tijd. Er werden een paar palen, korven en een lint aangeschaft door mevrouw van Kessel. Een bal werd geleend van de voetbalclub. Het oudste lid van dit moment, Betty van de Wijdeven, weet nog waar de eerste wedstrijden plaatsvonden. “Op het processieterrein en op een weiland van familie van den Hurk aan de Schietbergweg. Eerst moesten de karrensporen worden dichtgemaakt en de koeienvlaaien van het veld worden gehaald, voordat er gespeeld kon worden. Vanaf 1 september 1970 kreeg Nijnsel de beschikking over een eigen sportpark met kleedlokalen. Als eerste korfbalclub in de regio hadden we zelfs verlichting.”

Op dit moment beleeft de club weer hoogtijdagen. Ooit begon de vereniging met zestien leden, enkele jaren geleden was er een enorme dip, omdat veel meiden kozen voor een voetballend bestaan, maar nu zijn er bijna negentig leden. Voor Nijnselse begrippen een mooi aantal, maar natuurlijk zijn extra leden of vrijwilligers welkom. Erik Hoppenbrouwers is sinds een paar jaar voorzitter van de club. Hij weet nog precies wat hij aantrof. “Ik heb natuurlijk veel voor de voetbalclub gedaan, maar wat me bij KV Nijnsel vanaf het begin is opgevallen, is dat echt iedereen een steentje bijdraagt. Je hoeft maar te roepen of de leden en of ouders staan klaar om te helpen. Dat is echt geweldig. Het geeft maar weer eens aan dat deze club echt bestaansrecht heeft.” “Korfbal is dan ook een superleuke sport”, valt Betty hem bij. “Het wordt door veel mensen onderschat, maar probeer maar eens een potje mee te doen. Dat valt niet mee!”

Feestweekend
In het eerste weekend van april is het zover. Dan viert KV Nijnsel haar vijftigjarige verjaardagsfeest. Omdat het een echte dorpsclub is, doet het dat met het Nijnselse volk. Op vrijdag 4 april wordt er een reünie gehouden vanaf 20.00 uur. Alle leden en oud-leden die bekend zijn, zijn al of worden nog aangeschreven. Natuurlijk is het lastig om iedereen te bereiken. Dus ben je lid geweest of ken je iemand die lid is geweest? Geef dan je naam, adres, email en telefoon door aan Betty van de Wijdeven: geertwijdeven@hetnet.nl. Foto’s en oude krantenknipsels kun je mailen naar jvheesch@worldonline.nl Een dag later is het groot feest in de kantine. Op zondag is het tijd voor de familiedag. Het hele dorp wordt uitgenodigd voor spellen op het korfbalveld. Dat is ook de dag dat de grote loterij plaatsvindt. Mede dankzij de lotenverkoop en een bijdrage van sponsoren zijn er prachtige prijzen beschikbaar. Vooral de twee hoofdprijzen – twee keer een tweepersoons ballonvaart – mogen er zijn. Op maandag worden de festiviteiten afgesloten met een kienavond, die is overgenomen van de inmiddels opgeheven muziekgroep Antonio. Mede dankzij een bijdrage van de Lionsclub kan de jeugd ook rekenen op een mooi uitstapje. Richting het feestweekend zijn er nog andere festiviteiten. Andere activiteiten die nog plaatsvinden: Op 15 maart Glow with the Flow 2 in Oud Nijnsel georganiseerd door het eerste team en later het Vriendentoernooi, de Strafworpbokaal en het Jeugdkamp.