Nieuwjaarstoespraak burgemeester Maas: Iedereen doet mee!

Roois nieuws
“Beste aanwezigen, inwoners, vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen, ondernemers en andere belangstellenden! Ik voel me trots dat ik u vanavond namens het gemeentebestuur; de dorpsraden van Olland, Boskant en Nijnsel; het onderwijsveld; onze woningbouwvereniging Wovesto en welzijnsinstelling De Meierij van harte welkom mag heten. Trots omdat we voor de vijfde keer onze gezamenlijke nieuwjaarsreceptie houden.”

“Deze avond staat voor mij in het teken van het thema van deze toespraak: ‘Iedereen doet mee’.
Deze receptie is daar een mooi voorbeeld van! Laat ik beginnen om u allen een gezond en voorspoedig 2014 toe te wensen! Als ik u de vraag zou stellen wat 2013 bracht dan krijg ik vele verschillende antwoorden. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen rijtje. Waarschijnlijk noemt u toch weer de aanhoudende economische crisis en de effecten daarvan, de kroning van onze nieuwe koning Willem-Alexander; het aantreden van paus Franciscus en de dood van Nelson Mandela.
Wat dichter bij huis komen de plannen voor de leefbaarheid in Olland, Boskant en Nijnsel op het
netvlies. Belangrijk dat de inwoners in de kernen hier zelf de schouders onder zetten! En mét resultaat: voor Olland de opening van MFA de Loop’r. Dit is natuurlijk ook een mijlpaal voor SKOSO. Ook noem ik hier de plannen rondom het Ritaplein in Boskant én een bruisend dorpshart in Nijnsel.

Voor Wovesto was de oplevering van de 27 Brabantwoningen een mijlpaal. Dit plan kreeg de titel van duurzaamste project van Noordoost Brabant. En pas geleden bleek dat de woningen de laagste energieprestatiecoëfficient van Nederland te hebben! Een duur woord dat staat voor een excellente prestatie op het gebied van energiezuinig gebruik. Voor welzijn de Meierij was het ook een succesvol jaar. Een jaar met vele activiteiten. Met de mantelzorgactie konden ze 69 nieuwe vrijwilligers toevoegen!

U begrijpt al: iedereen doet mee! We hebben weer heel veel bereikt om trots op te zijn! In mijn nieuwjaarstoespraak van 2013 kondigde ik aan dat onze gemeenteraad belangrijke stappen zou zetten op het gebied van samenwerking. Eind juni besloot de gemeenteraad tot een bestuurlijke fusie met Schijndel en een derde partner. Eind november stemde zij unaniem in om hierbij ook Veghel te betrekken. Een gemeente van deze omvang is nodig. Zeker met het oog op de maatschappelijke- en bestuurlijke ontwikkelingen die op ons af komen. De kwaliteit van de dienstverlening en het voorzieningenniveau kunnen daardoor, tegen zo laag mogelijke kosten, op peil blijven. Met de keuze voor fusie willen we de regie houden op verschillende onderwerpen. In de praktijk blijkt vaak dat in een samenwerkingsvorm de wil van het lokale bestuur niet meer of
onvoldoende tot uitdrukking komt. Bij het vormen van een nieuwe krachtige gemeente zal er aandacht zijn voor de afstand tussen burger en bestuur. Voorbeelden hiervan zijn het wijkgericht werken en zelfsturing in de kernen. Daarmee kunnen we prachtige resultaten bereiken! Ik twijfel er niet aan, dat u daar zelf óók ideeën over heeft. Daarvoor krijgt u binnenkort ruimschoots de gelegenheid. De komende maanden zijn er veel momenten om met u in gesprek te gaan over de fusie. We praten met onze dorpsraden. Ook organiseren we verschillende momenten om met onze
ondernemers en maatschappelijk organisaties in overleg te gaan. Eind deze maand starten we met inloopbijeenkomsten, waarbij we alle Rooienaren van harte uitnodigen om mee te denken. Kortom, ik hoop, nee ik réken, op uw aanwezigheid zodat we van u horen wat u belangrijk vindt. In het voorjaar vragen wij uw bijdrage, wanneer er richting moet worden geven aan de visie en
identiteit van de nieuwe gemeente. Ik nodig u graag van harte uit om hieraan mee te doen! Iedereen doet mee! Ik noemde u al het thema van mijn nieuwjaarstoespraak… Met “meedoen” kom ik toe aan het woord van 2013 volgens het Genootschap Onze Taal: ‘participatiesamenleving’. Een samenleving waarin mensen meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving. Sommigen denken dat Den Haag dit woord pas geleden bedacht om financiële overheidsproblemen op te lossen. Hier in Brabant en meer en in het bijzonder in ons dorp mag ik vaststellen dat vele van onze inwoners al sinds jaar en dag actief zijn.

Het gaat om buren die elkaar helpen! Om de vele vrijwilligers die bij de verenigingen de zaak draaiende houden! Om de chauffeurs van de buurtbus die zorgen voor bereikbaarheid! Om de vrijwilligers die ervoor zorgen dat mensen minder eenzaam zijn! Om de mensen die er voor zorgen dat ouderen buiten komen! Om de vrijwilligers van de brandweer! En zo kan ik nog heel lang doorgaan, want gelukkig vinden wij dat hier in Rooi gewoon. Iedereen kan en mag meedoen, door de inzet van veel inwoners. En dat is van onschatbare waarde voor onze gemeenschap. Of het nu gaat om veiligheid, sport, kunst & cultuur, zorg & welzijn of onderwijs, we zetten er samen de schouders onder. Voor iedereen is er wel iets dat past.

Wat er in de huidige tijdgeest wel verandert, is dat de overheid een andere rol krijgt. In plaats van ‘U vraagt, wij draaien’ vraagt men aan u als inwoner om weer zelf aan de knoppen te gaan zitten. Een beroep doen op de overheid kan pas als het écht niet anders kan. Dit is een niet geringe omslag die zowel van inwoners als overheid aanpassing vraagt. Zoals u weet komt er de komende jaren veel op ons af in het sociale domein. Ik bedoel dan veranderingen in de jeugdzorg, de maatschappelijke ondersteuning, participatie en werk&inkomen. Uiteindelijk moet iedereen de kans krijgen om mee te doen. Dat kan alleen als we het samen doen. Dat vraagt creativiteit. We moeten zoeken naar
mogelijkheden, in plaats van denken in beperkingen. Dat betekent voor sommigen misschien een omslag. Voor de overheid wil ik hieraan de begrippen ‘Loslaten’ en ‘Vertrouwen’ koppelen. Deze kunnen ons allen behulpzaam zijn in de zoektocht naar vernieuwing. In de vergadering van december heeft de gemeenteraad nóg een belangrijk besluit voor de toekomst genomen. Misschien ontging het u in de drukte rondom de feestdagen? Gemeenten in de 5* regio roepen samen met het onderwijs en de ondernemers een fonds in het leven. Samen werken zij aan de Agri & Food-ambitie. Dat betekent veel nieuwe kansen, zoals de kans op duurzame ontwikkelingen en innovaties op
toplocaties. Uitdagend is dat onze nieuw te vormen gemeente één van de toplocaties binnen
het gebied AgrifoodCapital is…

Dames en Heren,
Dit jaar zijn er op 19 maart weer gemeenteraadsverkiezingen. Maar liefst 10 van de 17
raadsleden hebben aangegeven niet terug te zullen komen. Dit maakt de gemeenteraadsverkiezing
in onze gemeente extra belangrijk. U kunt kiezen uit 4 mogelijk 5 partijen, die hun lijsten en verkiezingsprogramma’s bijna klaar hebben. Ze zijn de komende tijd druk in de weer om de ambities voor de nieuwe raadsperiode voor het voetlicht te brengen. Ik wil u op het hart drukken gebruik te maken van uw stemrecht. Hoe groter de opkomst hoe beter het mandaat, dat u aan raadsleden geeft, tot zijn recht komt. Dat geldt ook voor de Europese verkiezingen die op 22 mei! Voordat ik ga afronden, wil ik u één mijlpaal die we in 2014 bereiken niet onthouden. Binnenkort gaat eindelijk de schop in de grond voor het project Parkzicht Kienehoef. Hiermee komt een eind aan een bijna 30-jarige zoektocht naar een mooie invulling. In de persoonlijke levenssfeer van onze inwoners zijn er belangrijke momenten: maar liefst 59 gouden, 8 diamanten en 2 briljanten bruidsparen hoop ik te mogen feliciteren. Ook zijn er vijf Rooienaren die dit jaar de leeftijd van 100 jaar of ouder hopen te bereiken. Onze oudste inwoner, die ook de oudste Brabander is, streept de dagen al af om maar liefst 108 jaar oud te mogen worden!

Slot
Voordat ik met u het glas ga heffen op een intensief en uitdagend jaar, wil ik een paar mensen
vragen naar voren te komen. Met een knipoog naar de nieuw te vormen gemeente, waarin we iets terugkrijgen wat we ooit zijn kwijtgeraakt, wil ik iets aan de wethouder van Veghel, de heer Jan van Burgsteden aanbieden. Ik wil hem vragen dit door te geven aan de ‘Stichting Eerdse Molen’.
Ik hoop dat het een bijzondere plaats zal krijgen! Terug naar vandaag. 2014, een jaar vol mogelijkheden om het samen te doen. Als maatschappelijke partners die deze nieuwjaarsbijeenkomst organiseren hebben we er zin!

Samen zetten we er de schouders onder.
Graag hef ik met u allen het glas!
Ik wens u nog een keer een goed en gelukkig nieuw jaar. Doet u mee?